A partir del dia 1 d'agost i fins a nou avís, el nucli urbà d'Avià esdevindrà una sala d'exposicions a l'aire lliure. A diferents carrers s'hi podran veure fotografies de gran format reproduïdes sobre lones. Els protagonistes de «Grans» són veïns del poble, d'entre gairebé 60 i 88 anys que apareixen fotografiats en una exposició concebuda per homenatjar-los a través d'una exposició també molt gran que portarà l'art al carrer.

L'exposició s'inaugura aquest dissabte a les 6 de la tarda a la plaça de l'Ajuntament. I es farà un recorregut per les diferents fotografies ubicades en espais diversos del nucli urbà amb comentaris dels seus protagonistes.

Un any després que el municipi acollís una exposició del reputat fotògraf Samuel Aranda, enguany l'aposta de l'Ajuntament d'Avià i el Konvent passa per una iniciativa en què els protagonistes són gent del poble i la memòria segons va explicar la comissària de l'exposició Rosa Cerarols.

Durant una setmana d'aquest juliol en sessions de matí i tarda, un grup de veïns del poble han respost a la crida feta per l'Ajuntament a les persones grans del municipi que volguessin participar al projecte en la nova era del coronavirus. Una pandèmia que manté el casal dels avis tancat però que no ha impedit que alguns d'ells hagin participat en aquest projecte. «La gent gran es mereix celebrar la vida» va dir Cerarols.

Aquest mes, s'ha fet el taller en què una quinzena de participants han aportat les fotos del seu àlbum particular i les han compartits amb altres veïns i n'han triat les millors bo i comentant escenes, coneguts, paisatges. Tot sota la batuta de la fotoperiodista francesa establerta a Barcelona Sèverine Sajous convidada pel Konvent. «Ens agrada molt el que fa i com treballa» va dir Cerarols.

Un cop triades les fotos, Sejous ha jugat amb els colors i el temps per crear imatges que fusionen el passat i el present per comunicar i alhora emocionar els que ho vegin. Una part de l'exposició d'art urbà conté fotos que s'exposaran en alguns dels llocs on es van fer. S'exposaran 26 imatges.

Els avianesos que hi han participat són Josep Burniol Creu, Ramon Burniol Creu, Ramon Burniol Pagerols, Jesús Burniol Pagerols, Josep Bascompte Tarres, Joan Lluís Sabata, Caterina Pujol, Pol Gimeno, Lluís Mas Pagerols , David Coma Salvans, Maria Teresa Calderer , Ludi Arguelles, Ramon Solà, Montserrat Pagerols, Antoni Tarres, Natàlia, Canudas, Joan Canudas, Anna Canudas, «i molts mes que tot i no sortir a les fotos ens van proporcionar molta informació de les localitzacions» va dir l'alcaldessa Patrocini Canal.

De La Jungla de Calais a les històries personals d'avianesos

La lingüista i fotoperiodista Sèverine Sajous viu a Barcelona des que tenia 18 anys i treballa en projectes col·laboratius en què els protagonistes tenen molt pes a l'hora de dur a terme l'acció. Una de les seves experiències va tenir lloc el 2015 al campament de refugiats La Jungla al pas fronterer de Calais on va viure un any en una tenda. Va crear un associació de fotoperiodisme dels habitants d'aquest enclau. Sejous es va instal.lar en aquest campament de 15 hectàrees, que va arribar a ser el més gran d'Europa i on van viure 10.000 persones.

La metodologia de treball que va aplicar a Calais és la mateixa que ha la d'Avià: que els participanst busquin els seus millors rècords fotografics i a partir d'aquestes fotografies crear una imatge impossible, un híbrid que trenca la frontera del temps. Sejous proposa «un joc» per ajudar a generar emocions. L'artista va explicar que el nexe d'unió entre Calais i Avià és que a La Jungla « els refugiats hi estaven tancats una mica com el que passa ara aquí amb la covid». Vol ser una acció «fresca» per conèixer noves persones i gaudir d'un enriquiment mutu.