El nombre de préstecs virtuals a les biblioteques públiques de Catalunya s'ha incrementat d'un 336% durant i després del confinament per la pandèmia del coronavirus. Són dades de l'estudi 'Els efectes de la Covid-19 en els serveis virtuals de les biblioteques de Catalunya", que estan elaborant conjuntament la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Així doncs, el nombre d'usuaris del servei s'ha triplicat en el que va de pandèmia, i ara hi ha 52.756 persones que l'utilitzen. La qualitat i la varietat del fons disponible a l'eBiblioCAT -amb més de 15.000 títols- són, segons els usuaris del servei, els principals motius d'aquest augment.

Segons les dades provisionals d'aquest estudi, de l'anàlisi dels registres dels serveis bibliotecaris, es desprèn que els usuaris que ja eren actius en el préstec abans del confinament s'han duplicat i fins i tot han superat el nombre de préstecs totals (presencials i digitals) durant el període de pre-confinament.

D'altra banda, el treball apunta que en una hipotètica situació de post-covid només un 7% dels usuaris deixaria d'anar a la biblioteca, sobretot per por al contagi. De la seva banda, un 83% dels usuaris del servei d'eBiblio l'utilitzaria igual o més que abans del confinament, cosa que dona a entendre els autors de l'estudi que "l'escenari més immediat apunta a una convivència dels serveis de préstec digital i presencial".

L'estudi s'enllestirà previsiblement a la tardor, i inclourà una enquesta a 10.000 persones elaborada durant el mes de juny. Els usuaris enquestats han valorat amb un 8,1 sobre 10 el servei de préstec digital eBiblio. Aquesta biblioteca digital és accessible a tota la ciutadania mitjançant el carnet de biblioteca pública i permet també l'accés a música en format 'streaming' i accés a obres de consulta de referència com l'Enciclopèdia Britànica o MiEnciclo.