El centre cultural el Konvent de Cal Rosal acollirà aquest dissabte 8 d'agost l'acte inaugural de l'exposició Necessari, que en diversos espais interiors i exteriors de les seves instal·lacions aplegarà dotze projectes de fotoperiodisme vinculats a la revista 5W, que enguany compleix el cinquè aniversari. L'acte començarà a les 18 h amb un recorregut per la dotzena de mostres guiat pels membres del col·lectiu 5W. Posteriorment, a les 20 h, es farà una taula rodona al voltant del fast-food informatiu moderada per Mònica Hernàndez i amb la participació de Pere Rusiñol, Agus Morales, Malcom Otero i Marta Roqueta.

Les exposicions estaran obertes durant els mesos d'agost i setembre, i en aquest període es duran a terme tres taules rodones més, es faran projeccions de documentals, presentacions de llibres i visites guiades.

Els projectes que s'exposaran són: Roboteca, de Séverine Sajous; Ana te ama, de Anya Miroshnichenko; Identidades trans en construcción, de Núria López Torres; Un cementerio en el corazón de Siria, de Guillem Trius; La maldición de la locura, de Diego Ibarra Sánchez; Indestructibles, d'Alfons Rodríguez; Fade to Black, de Ricard Garcia Vilanova; El cierre legal de Europa, de Santi Palacios; Solos, de José Colón; Con las puras manos, d'Anna Surinyac; Bancografía, de Mikel Ayestaran; i les il·lustracions de Cinta Fosch que han anat acompanyant les publicacions de 5W. Una fotografia de gran tamany de Juan Carlos Tomasi, la imatge icona de 5W estarà situada a l'entrada del Konvent, al costat de les 5 portades de la revista.

La vetllada inaugural es clourà amb un concert de Cat Gabal i Zeda, del segell discogràfic Openthenext.

El festival neix amb la voluntat de parlar sobre el moment actual del periodisme. Tal i com apunten els organitzadors, "necessitem veus clares i mirades serenes que ens situïn en el món i ens expliquin petites i grans històries d'arreu, fent visible allò ocult per interpel·lar-nos davant la desinformació, la manipulació i les injustícies. I això, és la revista 5W".