QUISIERA QUE ALGUIEN ME ESPERARA EN ALGUN LUGAR

? França, 2019. Drama romàntic. 89 min. Direcció: Arnaud Viard. Guió: Emmanuel Courcol, Vincent Dietschy, Thomas Lilti i Arnaud Viard, basat en la novel·la d'Anna Gavaldà. Intèrprets: Jean-Paul Rouve (Jean- Pierre), Alice Taglioni (Juliette), Benjamin Lavernhe (Mathieu), Camille Rowe (Margaux), Elsa Zylberstein (Héléna), Aurore Clément (Aurore), Sarah Adler (Nathalie) i Christophe Paou (Thierry).

El cinema francès ens ha proporcionat els últims anys una notable filmografia de drames familiars. L'excel·lent L'hora d'estiu (Olivier Assayas) en seria un dels títols culminants. Quisiera que alguien me esperara en algún lugar no assoleix el seu nivel excels, però es revela com una obra certament recomanable. Un film que adapta lliurement un llibre de relats curts d'Anna Gavalda, editat el 1999 i un èxit de proporcions gegantines.

El tercer llargmetratge darrere la càmera de l'actor Arnaud Viard -debutà amb Clara y yo- ens apropa a les vicissituds íntimes de quatre germans (Juliette, Jean-Pierre, Margaux i Mathieu) que han de resoldre uns conflictes personals més o menys compromesos. La cinta adopta una estructura coral, i es concentra essencialment en dos personatges, Jean-Pierre (el germà gran, el referent familiar) i Juliette, alter ego de la novel·lista.

Hi ha tonalitats suaus, però es decanta obertament cap al melodrama quan passa un episodi tràgic inesperat que transforma els protagonistes -i la narració- en un relat inequívocament greu, amarat d'una tristesa veritablement sentida. El film traça els personatges -i els seus problemes- amb una delicadesa i una perspicàcia que configuren una radiografia intimista que traspua una emotivitat sincera i gens afectada. Hi ha seqüències excel·lents i commovedores -el retrobament de Jean-Pierre amb la seva antiga parella- i, paradoxalment, un dels millors fragments -la conversa sobre Rimbaud de Juliette amb un alumne- no surt de Gavalda. El repartiment és d'altura, amb menció especial per a l'estremidora i malencònica composició de Rouve. Una delicadesa exquisida.