Amb una trajectòria ascendent, el Festival de Titelles del Moianès no ha volgut llançar la tovallola i arrenca avui (19 h) a Moià la seva quarta edició, malgrat la covid-19. A més a més, l'esdeveniment, nascut a Calders amb l'impuls de la companyia Rocamora Teatre, establerta al poble, fa créixer enguany la seva àrea d'influència i, durant dues setmanes, portarà espectacles a sis municipis: Moià, Calders, Castellcir, Sant Quirze Safaja, Castellterçol i Monistrol de Calders. Amb totes les actuacions programades a l'exterior per evitar risc de contagis, el que fa patir més a hora d'ara els organitzadors és la previsió de pluges.

Des del seu inici, el festival, organitzat per Rocamora Teatre a través de l'entitat Espai Animacions, dedicada a la creació artística amb tallers i residències, ha apostat per la qualitat: «Els titelles carreguen l'estigma d'avorrits per a la gent que no els ha tastat, per això triem molt bé el que presentem a cada lloc i en quin horari, perquè no volem espifiar-la. I cada any el públic surt satisfet, i convida coneguts a venir perquè considera que val la pena», destaca Carles Cañellas, que va fundar Rocamora Teatre el 1982. Així, el festival no només capta públic del Moianès, sinó d'una àrea més àmplia: de Sabadell i Terrassa a Vic, passant per Manresa.

L'any passat, quan el festival va programar vuit actuacions, un taller i una exposició amb visites guiades a tres pobles (Calders, Monistrol de Calders i Sant Quirze Safaja), van atraure un miler d'espectadors. «A Calders estan contents perquè als espectacles la mitjana d'assistència és de 80 o 90 persones, mentre que quan nosaltres programem apleguem entre 150 i 200 persones», apunta.

La pressió dels alcaldes interessats per acollir espectacles del festival ha fet que enguany s'impliqués en l'organització el Consell Comarcal del Moianès, que ha aconseguit que la Diputació de Barcelona hi aporti més finançament. D'aquesta manera, s'ha aconseguit «de cop i volta» passar de tres a sis pobles implicats.

La programació d'enguany, que inclou 15 espectacles (més un de preludi que ja es va fer el juliol), busca, com la de les anteriors edicions, mostrar la diversitat de tècniques titellaires (enguany han hagut de desestimar els titelles d'ombra per la impossibilitat de fer espectacles a l'interior) i proposar espectacles per a públic de diverses edats: infantil, joves adults... «Hi ha propostes molt innovadores i d'altres de molt tradicionals. Dins de les nostres possibilitats econòmiques i treballant només amb artistes locals, oferim tot el ventall i el públic queda meravellat i valora l'esforç d'impulsar el projecte, que es va consolidant», afirma Cañellas.

La dificultat de tirar endavant el projecte enguany ha estat doble per la pandèmia. D'entrada, el festival normalment es fa al juliol. La idea era començar enguany just després de Sant Joan i que durés sis caps de setmana. Amb la reacció del públic davant la possibilitat d'anul·lar el festival i les ganes de consolidar una iniciativa que l'any que ve ja podria aconseguir una nova línia de finançament a través de la Generalitat, «ens hem posat la manta al cap i hem reaccionat en molts pocs dies».

Una tria

Edu Borja. «Història de titella»Moià. Avui, a les 19 h

L’espectacle inaugural de la 4a edició del Festival de Titelles del Moianès és una bona introducció al món dels titelles: un titellaire enamorat de la seva professió, explica la història dels ninots que cobren vida, amb marionetes de molts països i de diferents mides i estils.

Rocamora Teatre. «Jugues?»Calders. Dissabte, a les 19 h

La companyia fundada el 1982 i establerta des del 2014 a Calders estrenarà un espectacle de sobretaula, sense paraules, que amb la manipulació d’objectes vol convidar els infants a jugar. També escenificaran el clàssic Solista, en versió per a adults, a Castellterçol.

Zipit Company. «Jai, el mariner»Castellcir. Diumenge, a les 19 h

Zipit Company crea espectacles, sense text i amb un llenguatge visual, fa els seus titelles, l’escenografia i el vestuari. Jai busca l’amor de Marie Claire, la noia del far, i emprèn un camí d’aventures amb balenes gegants, taurons famèlics i micos salvatges.

Cia. Txo Titelles. «Safrà i serafí»Sant Quirze Safaja. Dijous 3 de setembre

Txo Titelles, companyia fundada el 1998 i amb seu a Santa Maria de Palautordera, representarà la història de dos ratolins a qui agrada el formatge però que no s’entenen gens ni mica. Demà, a Calders, ofereix l’espectacle itinerant de l’intrèpid Evariso i Cia.

Cia. Petit Bonhom. «7 ratolins»Castellterçol. Divendres 4 de setembre

L’espectacle neix de la trobada d’un cantautor, Fèlix Cucurull, i un titellaire, Martí Doy, amb les ganes de portar un treball conjunt dalt els escenaris amb humor, tendresa i poesia. Un temporer rodamon explica una faula de ratolins que tracta sobre la llibertat.

Cia. Jordi Bertran. «Poemes visuals»Monistrol de Calders. Dilluns 7 de setembre

Va ser l’espectacle que va tenir més èxit amb el públic en l’anterior edició i aquest cop, com és costum, repeteix i s’encarrega de la cloenda, amb horari nocturn perquè els adults puguin donar una volta més a la proposta inspirada en els poemes visuals de Joan Brossa.