L'escultura Vèrtex té 12 metres d'alçada, 700 kg de pes, s'ha fabricat amb acer inoxidable, que li assegura integritat i durabilitat, i des d'ahir al migdia s'alça imponent des d'un dels miradors del Parc del Secà de Manresa amb la missió de ser la primera obra de l'itinerari artístic amb què, en els propers anys, s'anirà nodrint l'Anella Verda que envolta la ciutat. «Són dos tubs en forma d'X que reflecteixen l'entorn», va explicar l'artista tarragoní Tom Carr mentre observava com una grua alçava la peça i la col·locava en posició vertical a punt perquè el soldador rematés la feina.

«Una persona que alça els braços i que uneix el cel i la terra»: així descriu Carr el nou element del paisatge periurbà de la capital bagenca que té la voluntat «de quedar integrat en l'entorn, per això el joc de la llum sobre la seva superfície fa que reflecteixi el que hi ha al seu voltant, fins i tot si una persona s'hi apropa veurà un volum, no prou nítid per reconèixer-se, que és ell mateix».

Carr considera que «aquesta peça marca un punt clau en la meva trajectòria». Sobre la forma de Vèrtex, l'escultor reconeix que li va venir «inspirada pel moment que vivim». Segons Carr, els dos tubs «marquen un punt d'inflexió, un abans i un després, ja que no veurem les coses com abans. Té el perfil d'un rellotge de sorra, i una barra està per davant de l'altra, simbolitzant el fet de caminar, de continuar endavant».

Vèrtex s'inaugurarà dissabte (20 h), en la segona de les dues jornades de l'itinerari artístic Microscopies que organitza el Centre d'Art Contemporani i Sostenibilitat (Calders) i l'Ajuntament de Manresa, i que inclou sis instal·lacions efímeres de land art. Tothom qui ho vulgui les podrà veure passejant pel Parc del Secà demà i dissabte (18-21 h).