Els escriptors Martí Gironell, Albert Forns, Albert Villaró, Lluís Llach, Pep Coll, Quim Español, Sebastià Perelló, Marta Orriols, Núria Esponellà i Valentí Puig són alguns dels més puntuals en l'inici de la temporada literària catalana de tardor, que els últims anys s'avança a final d'agost. També com és habitual en aquestes dates, les editorials donen a conèixer algunes de les obres que reeditaran, com Gràcies per la propina, de Ferran Torrent, en una edició commemorativa dels 25 anys de la seva publicació a Columna; la recopilació de Tots els contes (Rosa dels Vents) de Montserrat Roig; i les memòries de Maria Aurèlia Capmany (Comanegra).

Els lectors poden trobar des de la setmana passada a les llibreries Paraula de jueu (Columna), de Martí Gironell, continuació del seu èxit El pont dels jueus, així com Abans de les cinc som a casa (Edicions 62), d'Albert Forns, amb la qual va obtenir el premi Sant Joan de novel·la, i La companyia nòrdica (Columna), de l'andorrà Albert Villaró, que viatja fins a l'any 1837. Divendres va arribar a les lleixes el cantautor Lluís Llach, que ha canviat de segell editorial i ara aposta per Univers, amb la seva quarta novel·la, Escac al destí, ambientada al fictici regne de Magens.

El veterà Jordi Sierra i Fabra és l'autor de La conspiració del coltan (Univers), protagonitzada per la seva nova creació literària, Magda Ventura, una periodista d'investigació, i Antoni Pladevall presenta La clau anglesa (Univers), on aborda l'abús sexual a menors.

Només començar setembre, les novetats de narrativa catalana que es podran llegir seran: L'any que va caure la roca (Proa), amb la qual Pep Coll retorna al món literari de Dos taüts negres i dos de blancs; El rai dels innocents (Edicions 1984), de Quim Español, protagonitzat per un càndid noi, i La mar rodona (Club Editor), de Sebastià Perelló, un relat que s'atura en tres moments de la història, 1936, els 70 i els 2000.

Flàvia Company es transmuta en Haru i escriu Ja no necessito ser real (Univers); Selena Soro, últim premi Carlemany, porta el lector fins als Misteris de la boira (Columna); la finalista del premi Pla, Clara Moraleda, publicarà els relats d' El teu nom (Columna); Núria Esponellà donarà a conèixer Ànima de Tramuntana (Columna), amb la qual va obtenir el premi Prudenci Bertrana, i Albert Pijuan, Tsunami (Angle), premi Pin i Soler.

Durant aquest mes també es podrà llegir Confinats (Columna), de Jordi Évole, on revela les interioritats del seu programa de televisió durant el confinament, i País barroc (L'Avenç), de Raül Garrigasait, la seva obra més personal, en la qual descobreix els llocs que l'han format o els dogmes que defensa. L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont publica La lluita a l'exili (La Campana) i la lingüista Carme Junyent presenta El futur del català depèn de tu (La Campana).

Una altra vegada en l'àmbit de la novel·la, l'escriptor Enric Lar-reula presentarà La vida promesa (La Campana), i en el de la poesia serà Txema Martínez qui donarà a conèixer Maria (Proa), premiada en els Jocs Florals de Barcelona. Marta Carnicero és l'autora de Coníferes (Quaderns Crema) i en novel·la negra destaquen Temps mort, de Llort, i Dones sense nom, de Silvestre Vilaplana, totes dues a Crims.cat.

A final de mes, qui contactarà amb els lectors serà Marta Orriols, després de l'èxit d' Aprendre a parlar amb les plantes, amb Dolça introducció al caos (Periscopi), amb una dona que un dia comunica a la parella que no vol ser mare.

A l'octubre, un altre veterà com Valentí Puig tornarà amb la poesia de La segona persona (Proa); Ramon Mas signarà L'endemà de la teràpia (Edicions 1984), una sàtira sobre les teràpies alternatives, i el televisiu Toni Soler, que canvia d'editorial, publicarà a La Campana Un bon cel, sobre el cas d'un zelador d'Olot acusat de diversos assassinats.

Els cantants Clara Peya i Marc Parrot presentaran els seus poemaris a Rosa dels Vents i l'escriptor Guillem Sala tornarà amb El càstig (L'Altra), i L'Altra Tribu s'estrena en el gènere juvenil amb Pep Puig, Premi Sant Jordi 2015, amb Caminant junts per la lluna. A Club Editor publicaran Guillem Frontera i el seu Tyrannosaurus, que transcorre a la Mallorca dels anys 60. D'altra banda, Ara Llibres comunica que Jordi Basté s'incorpora al seu catàleg amb Sol com un mussol.

Arribat l'hivern, els lectors podran adquirir les noves obres de Gemma Lienas, Drets fràgils (Edicions 62); Germanes (Univers), d'Imma Monsó; Estimades Màquines (Males herbes), de Carme Torras; La plaga blanca (L'Altra), d'Ada Klein Fortuny, o I (Amsterdam), de Violeta Richard, gua-nyadora del premi Roc Boronat.

D'altra banda, el pròxim trimestre podran llegir-se en català autors com Katixa Agirre, Mark Haddon, Patrick Süskind, Peter May, John Lanchester, Rebecca West, Enric Vuillard, Paulo Coelho, Tracy Wolff, Kate Mosse, Siri Hustvedt, Haruki Murakami, Yuval Noah Harari, Colson Whitehead, Emmanuel Carrère, Umberto Eco, Natalia Ginzburg, Stephen King, Emily Ruskovich, Ursula K. Li Guin, Ali Smith, Nnedi Okorafor i Annie Ernaux.