El concert Beethoven, el cant dels pobles, que el proper 1 de novembre es podrà escoltar al teatre Conservatori de Manresa, es va estrenar dissabte passat a la canònica de Santa Maria de Vilabertran dins de la programació de la Schubertíada. La producció està organitzada per l'associació Amics de la Música i les Arts Escèniques de la Catalunya Central en el marc de la commemoració, aquest 2020, del 250è aniversari del naixement del genial compositor alemany Ludwig van Beethoven.

El repertori està format per un grapat de les desenes de cançons populars de diferents països que Beethoven va arranjar en el seu període de maduresa. Aquestes peces les va interpretar el nou conjunt musical Kallias Ensemble, dirigit pel pianista i pedagog Francisco Poyato, que va viure a Manresa durant els anys d'infantesa i joventut. El grup està integrat per Mireia Tarragó (soprano), Helena Ressurreiçao (mezzosoprano), Eduard Mas (tenor), Ferran Albrich (baríton), Elena Rey (violí) i Erica Wise (violoncel).

Poyato va destacar en la presentació del concert que «lluny de recrear-se en els neguits existencialistes del subjecte de la poesia romàntica, aquestes cançons beethovenianes, moltes d'elles anònimes, tradueixen musicalment l'esperit del poble, les inquietuds, les històries, els anhels i la sensibilitat de diferents realitats nacionals europees. Una naturalesa musical que beu d'allò tel·lúric i dota aquest repertori d'una frescor i d'un entra-nyable alè popular, magistralment harmonitzat pel geni creatiu de Beethoven».

El quartet vocal del conjunt Kallias va interpretar 24 peces al llarg de poc més d'una hora d'actuació. Cantants i músics es van enfrontar a unes partitures d'una gran varietat de caràcters expressius, combinacions vocals (solistes, duets, tercers, quartets) i de fins a onze idiomes diferents, tal com van remarcar els responsables del projecte, que van afegir que «els joves cantants van ser capaços de fer lluir un repertori que va fer gaudir l'auditori. Tots ells, acompanyats per un trio instrumental que va teixir les harmonies beethovenianes amb una unció i una subtilesa discursiva d'allò més exquisides».

El públic va respondre amb entusiasme al final del concert, i va obligar els intèrprets a fer diversos bisos i a sortir vuit vegades a saludar. Els organitzadors d'aquesta iniciativa es van mostrar satisfets del resultat de l'estrena i ja tenen ganes de portar el projecte a Manresa el proper 1 de novembre, tal com estava previst.