Organyà (Alt Urgell) donarà el tret de sortida aquest divendres a la 24a Fira del Llibre del Pirineu, que durant tot el dissabte i fins diumenge al migdia acollirà 17 editorials i llibreries i una trentena d'autors, els quals hi presentaran les seves novetats. Per primera vegada, els actes es retransmetran pel canal de Youtube de l'ajuntament de la localitat alturgellenca. L'edició d'enguany arriba condicionada per les limitacions derivades de la pandèmia de la covid-19. Tanmateix, l'organització compta amb un protocol de seguretat per reduir al mínim el risc de contagi. Així, s'efectuaran controls permanents d'aforament al recinte firal i es dissenyarà un circuït d'entrada i sortida i un altre d'accés als espais, tots a l'aire lliure.

Els estands estaran situats a una distància mínima de tres metres i només podran atendre quatre persones alhora. Mentre, els visitants s'hauran de rentar les mans amb gel hidroalcohòlic a l'entrada i a la sortida de la fira, abans i després de fullejar els llibres i també a l'accés als espais dels actes. De fet, gairebé tots ells tindran lloc a la plaça Major, que comptarà amb un aforament màxim de 140 persones, totes assegudes i mantenint la distància de seguretat. L'altre espai serà el carrer Major, on hi haurà els contacontes, on hi podran accedir 130 persones com a màxim.

La inauguració de la fira, divendres a la tarda, anirà a càrrec de l'exconseller de Cultura Lluís Puig i en farà el parlament d'obertura la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco. Prèviament, La Sonsoni haurà fet el concert d'obertura i a la nit tornarà a actuar acompanyant l'escriptor Isidre Domenjó, que oferirà 'Les llegendes més poca-soltes del Pirineu'. Mentre, les presentacions de llibres, conduïdes per la periodista Noemí Rodríguez, s'han estructurat en tres blocs: dos d'ells dissabte i un darrer diumenge.

Les homilies modernes d'enguany aniran a càrrec de l'escriptora Irene Solà, autora de la celebrada novel·la 'Canto jo i la muntanya balla', que llegirà l'homilia laica. Mentre, la teòloga Margarita Bofarull farà l'homilia religiosa. Les lectures aniran seguides del lliurament de guardons dels premis literaris Homilies d'Organyà, als quals han corregut enguany 277 originals. El concert de cloenda, diumenge a migdia, estarà protagonitzat per Noè i Marc Ribas, que recuperaran cançons de l'Alt Urgell.