Demà, 10 de setembre, Sant Joan de Vilatorrada celebrarà la Diada Nacional de Catalunya amb la presentació del llibre La revolta del poble (Edicions de l'Albí) i amb el concert del grup bagenc El Fugitiu. L'acte es durà a terme a les 20.30 h al pati de la Ludoteca, al costat de Cal Gallifa, està organitzat per l'ANC de Sant Joan i Sant Martí i té la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Joan.

La revolta del poble, escrit pel periodista Aleix Solernou, relata els fets succeïts entre el 20 de setembre i el 3 d'octubre del 2017 al Bages, una de les comarques més castigades per la violència de la Guàrdia Civil. El llibre reviu l'ambient festiu de les escoles, les càr-regues policials a Sant Joan de Vilatorrada, Fonollosa, Callús i Castellgalí, la tensió viscuda als col·legis de Manresa i de la resta de la demarcació i la manifestació històrica del 3 d'octubre a la capital bagenca, que va passar en silenci per davant de la caserna de la Guàrdia Civil.

El llibre inclou dos centenars de fotografies, moltes de les quals sorgides de l'arxiu de Regió7. Precisament, l'autor va cobrir el referèndum per a aquest diari i les seves instantànies de l'atac del cos armat a l'escola Joncadella van ser exposades en diferents punts del país. A La revolta del poble, a més, Solernou explica com van arribar les urnes a la comarca per tal que tot estigués a punt la matinada de l'1 d'octubre.

L'acte de demà servirà per recordar els fets de la tardor del 2017 al Bages, i especialment a Sant Joan, un dels pocs pobles on la Guàrdia Civil va carregar contra els votants en dues ocasions, i on la policia espanyola va descarregar cops de porra al cap dels veïns i veïnes, tal com es veu en algunes de les fotografies que acompa-nyen el llibre. La trobada amb el públic serà presentada per l'editor Jaume Huch i el periodista de la secció de Cultures d'aquest diari Toni Mata i Riu.