Els premis Oscar modificaran substancialment el seu reglament per tal d'exigir que les cintes candidates a millor pel·lícula compleixin amb uns requisits mínims d'inclusió i de diversitat racial, va anunciar aquest dimarts l'Acadèmia de Hollywood.

Tals estàndards d'inclusió (Academy Inclusion Standards) no s'aplicaran de manera estricta fins als guardons de 2024 però es contemplaran a partir del 2022, mentre que en l'edició imminent no es consideraran, ja que la gran majoria de projectes cinematogràfics aspirants estan estrenats i/o rodats.

Entre els requisits -que no han de complir-se tots- figuren barems com que almenys un dels protagonistes representi a minories, o que ho faci el 30% del repartiment secundari, així com que l'equip tècnic darrere de les càmeres compleixi també amb aquest percentatge.

"Creiem que aquests estàndards d'inclusió seran un catalitzador per a un canvi essencial i durador en la nostra indústria", van afirmar en un comunicat conjunt el president de la institució, David Rubin, i la consellera delegada, Dawn Hudson.

L'anunci arriba enmig del panorama de les protestes racials als EUA i després de diversos anys en què l'Acadèmia de Hollywood ha rebut crítiques per la falta de diversitat entre els seus nominats, que d'altra banda reflectia la dinàmica de treball en la indústria audiovisual estatunidenca.

Segons els directius, el nou reglament és una "obertura" que pretén que les pel·lícules reconegudes en els Oscar "reflecteixin a la població global diversa" tant a l'hora de crear films com a l'hora de presentar-los a l'audiència.

Des de 2024

Per als Oscar de 2022 i 2023 totes les cintes que vulguin competir lliuraran una fitxa que mostri els requisits que compleixen, encara que no s'exigiran fins a 2024.

L'Acadèmia de Hollywood ha estipulat que les produccions aspirants a millor pel·lícula hauran de complir almenys dues de quatre estàndards, que són: Representació en pantalla, en equip creatiu, oportunitats d'accés a la indústria audiovisual i/o promoció de les audiències.

Per a l'apartat de representació en pantalla i narrativa, la cinta haurà d'incloure un dels següents tres criteris: Que un dels seus protagonistes sigui d'una minoria racial, que el 30% del repartiment secundari sigui de col·lectius poc representats o que l'argument se centri en la història d'algun d'aquests grups.

Per a l'apartat d'equip creatiu, els tres criteris entre els quals haurà de complir amb un són: Almenys dos dels llocs de direcció creativa hauran de ser de grups poc representats, que formin part de sis posicions inferiors o que, almenys, el 30 per cent de l'equip sigui d'aquests grups.

Així mateix els estàndards d'oportunitats d'accés i de desenvolupament/promoció de les audiències demanden que les places de becaris i aprenents o de directius i publicistes de cada projecte contemplin aquests criteris de diversitat.

Per minoria racial l'Acadèmia cita: Asiàtic, llatí/hispà, negre/afroamericà, indígena, persona d'orient, nadiu de Hawaii o del Pacífic i "altres ètnies o races poc representades".

Per col·lectius poc representats en pantalla s'entén: Dones, minories racials, col·lectiu LGBTQ+ o persones amb capacitat diversa.