"Els efectes de la pandèmia ens forcen a replantejar el calendari i això afecta la fita que teníem marcada del 2026". Així ha comunicat el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, que la basílica no estarà culminada coincidint amb el centenari del naixement d'Antoni Gaudí, tal i com s'havia previst. La reducció de visitants per la caiguda del turisme (la basílica segueix tancada entre setmana) fa "impossible" assolir l'objectiu ni oferir un calendari alternatiu, a l'espera de l'evolució de la pandèmia. Dels 100MEUR de pressupost del 2019 es passarà l'any vinent a tan sols 17. Amb tot, les obres es reprendran en 15 dies i es manté almenys la previsió d'acabar la torre de la Mare de Déu el 2021.

El confinament va paralitzar les obres de construcció de la Sagrada Família, que hores d'ara no s'han reprès. En paral·lel, els ingressos del temple han caigut en picat perquè sense pràcticament visitants no té altres vies de finançament, més enllà dels donatius. Amb aquest panorama, la projecció que la basílica s'acabaria el 2026 s'ha esvaït, i des de la institució no saben dir ara mateix quan es podrà culminar.

"El context no permet dibuixar horitzons de futur amb garanties", ha assumit Esteve Camps en roda de premsa aquest dimecres. "Esperem que el turisme s'animi en sis o set mesos i puguem invertir en l'obra amb més intensitat", ha indicat, conscient que la Sagrada Família de moment només ha reobert al públic en cap de setmana i fins i tot així no rep més de 2.000 visitants els dissabtes i diumenges, quan al juliol del 2019 entraven diàriament al temple més de 15.000 persones.

L'any 2019 la Junta Constructora comptava amb un pressupost de 100MEUR (el més alt que havia tingut mai), i projectava acabar el temple en pocs anys. Per la pandèmia, aquest 2020 s'ha retallat el pressupost a 50 milions i l'any vinent encara baixarà més, fins als 17MEUR. Amb aquestes xifres l'avanç de la Torre de Jesucrist o de la segona fase de la Façana de la Glòria no es pot concretar.

Represa de les obres

En canvi, perquè ja estava pressupostat, sí que es manté el calendari de finalització de la torre de la Mare de Deú, per finals del 2021. I, "potser", també d'una de les torres dels evangelistes (que fins ara "pujaven" al mateix temps). De fet, les obres a la Sagrada Família es reprendran en les properes dues setmanes, encara que no serà gaire perceptible perquè bona part dels treballs es farà al taller de La Galera (terme municipal de Gaià). "A Barcelona", el que es veurà abans d'acabar l'any és l'enderroc d'una part de l'habitacle que s'havia aixecat a la confluència dels carrers Provença i Sardenya, per retornar a l'Ajuntament 2,5 metres de vorera. I s'habilitarà un solar al carrer Mallorca que ja és propietat del temple per reallotjar el grup escolta que utilitzava l'habitacle.

Camps ha reiterat que, més ràpid o més lent, el temple es finalitzarà. I ha anunciat que per pal·liar la manca d'ingressos presentaran una campanya per estimular les donacions de particulars.

La torre de la Mare de Déu

La represa de les obres se centrarà, doncs, en la construcció de la torre de la Mare de Déu, la segona més alta del conjunt monumental, de la qual s'han construït ja "tots els nivells", i resta només el darrer terminal de 25 metres fins al seu cim, coronat per una gran estrella.

La torre tindrà 112 metres d'altura, i el terminal que resta per col·locar és un espai lliure de 60 metres d'alçada. L'estructura te unes 800 finestres i estarà coronada per una estrella lluminosa, símbol de Maria, mare de Jesús. La seva base és el suport d'una corona de 12 estrelles, de l'interior de la qual surt un hiperboloide translúcid, que aguanta el gran estel lluminós, segons ha detallat l'arquitecte director de l'obra, Jordi Faulí.