Acabo de llegir la novel·la de José Luis Muñoz El viaje infinito, publicada per Bohodón Ediciones. Tracta de la vida d'un aventurer narrada d'hotel a hotel al llarg d'un recorregut que abraça Europa, Amèrica i Àsia, com un homenatge al gran Robert Louis Stevenson i a la dèria de viatjar. El llibre, lectura més que recomanable, conté nombroses referències cinematogràfiques, com sol passar amb els escriptors que ens reconeixem cinèfils fins al moll de l'os.

Un dels hotels més emblemàtics en els quals sojorna el protagonista és el Raffles de Singapur, on Somerset Maugham, novel·lista i espia, solia tragui-nyar els seus Singapore Slings de colzes al Long Bar. Si voleu saber com és ara aquest fabulós hotel, veieu Crazy Rich Asians ( Locamente millonarios), de Jon M. Chu. Un altre dels establiments esmentats en el llibre és l'Hotel de Londres y de Inglaterra, especial per als addictes al Festival de Sant Sebastià. Allí i al Mercure del Monte Igueldo s'hi van hostatjar figures com Glenn Ford, Gregory Peck i Robert Mitchum; el Maria Cristina resultava massa decadent, llavors.

En els bons temps de les majors americanes no calia preocupar-se de res. Gairebé tot es rodava amb decorats escaients. Com el Grand Hotel , d'Edmund Goulding, les escales del qual baixaven la Greta Garbo i la Joan Crawford, rodat als platós de la seu de la MGM a Culver City. Anys més tard, el realisme va imposar que les escenes es desenvolupessin en hotels de veritat. La pel·lícula inoblidable en aquest sentit va ser La cuadrilla de los once, on el 'Rat Pack' de Sinatra robava ni més ni menys que cinc hotels de Las Vegas, entre ells el Flamingo, que va aixecar el gàngster Bugsy Siegel. Per cert, Sinatra es va haver d'imposar quan al 'Sands' no volien admetre Sammy Davis jr. pel fet de ser de raça negra. I és que en Frankie tenia bons amics entre els que remenaven les cireres a Nevada, començant pel capo dei capi Lucky Luciano.

L' hotel de Colorado en el qual Stanley Kubrick es va endinsar en el territori del cine de terror, adaptant un relat de Stephen King, fou en realitat la façana del Timberlake Lodge, a 2.000 metres sobre el Mont Hood a Oregon. Els interiors es van bastir als estudis d'Elstree a Londres, per a més comoditat d'en Kubrick, llavors londinenc... Pretty Woman, aquella història tan agraïda d'una ventafocs dedicada a l'ofici més vell del món i un milionari redemptor, està centrada en el Regent Beverly Wilshire de L.A. Els propietaris van insistir que el director de l'hotel havia de ser un personatge encisador, capaç de resoldre els problemes amb simpatia i eficiència. Així, l'actor Héctor Elizondo, d'origen espa-nyol, va compondre una figura entranyable, en què es recolzava la Vivian quan vivia els maldecaps del seu idil·li amb l'Edward.

El Grandhotel Pupp de Karlovy Vary va albergar la partida de pòquer de Casino Royale, entre James Bond i La Chiffre, l'enfrontament entre Daniel Craig i Matts Mikelsen, que demostra la gran afició que Ian Fleming tenia pels jocs d'atzar. Però els hotels amb més sabor cinematogràfic sempre han estat el Savoy de Londres, el Plaza de Nova York i el Meurice de París.