La Casa Lluvià de Manresa va inaugurar ahir l'exposició Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya, i va presentar la Setmana de la Pedra Seca, que tindrà lloc del 23 al 29 de novembre arreu del país, amb l'objectiu de visibilitzar les entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a Catalunya.

La pedra seca és una de les tècniques tradicionals de construcció més utilitzades al llarg dels segles per bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a l'agricultura, la ramaderia i a l'abastament d'aigua, que van permetre als nostres avantpassats domesticar la natura i garantir la pròpia subsistència. És un testimoni principal de l'arquitectura tradicional i suposa un conjunt patrimonial molt abundant a Catalunya i especialment a Manresa i el Bages. El 28 de novembre del 2018, la UNESCO va inscriure l'art de la pedra seca a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Amb motiu d'aquest reconeixement, l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional i el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han produït l'exposició que ahir es va inaugurar a la Casa Lluvià amb la presència de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco; de l'alcalde de Manresa, Marc Aloy; de la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo; de l'investigador Jaume Plans, en representació de l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional (APSAT), i de Maite Oliva, de l'Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC). La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, i posa èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d'aquesta arquitectura, harmònica amb l'entorn natural i sostenible.

L'exposició es podrà visitar fins al 18 d'octubre a la Casa Lluvià (carrer Arquitecte Oms). L'horari de visites és de dimecres a dissabte de 18 a 20.30 h. Per acompanyar l'exposició i fer-ne el màxim de difusió, s'ha preparat un programa d'activitats complementàries que recull també les propostes relatives al patrimoni de la pedra seca que es realitzen en el marc de la Festa de la Verema del Bages.

Per participar en la Setmana de la Pedra Seca cal organitzar una activitat relacionada amb la pedra seca durant la setmana del 23 al 29 de novembre del 2020 i omplir el formulari per inscriure l'activitat a l'agenda en línia. Poden ser activitats de tot tipus, per a totes les edats i per a tots els públics: jornades divulgatives, xerrades, sortides i visites guiades, tallers, accions de voluntariat, exposicions, concursos. Hi poden participar tot tipus d'entitats i col·lectius.