L'espai és espectacular i inèdit: fins ara no s'hi ha fet mai un concert. El festival Espurnes Barroques, nascut per donar valor al patrimoni barroc d'un territori que abraça el Bages, l'Anoia, la Segarra i el Solsonès, ha programat per a demà (11.30 h) una proposta musical i divulgativa al Paperer, un antic molí paperer del segle XVIII, que posteriorment es va reconvertir en fàbrica tèxtil. I la història de l'edifici es lliga amb la del pianoforte que hi tocarà Patricia García Gil, un instrument també nascut arran de la revolució industrial.

La proposta d'Espurnes Barroques, que ja comença amb una caminada des del pou de gel i fins al Paperer (9.30 h), combina una xerrada sobre els paral·lelismes entre la revolució industrial en l'àmbit tèxtil i musical (els batans tèxtils potser no disten tant dels martells d'un piano) i un concert que es clourà amb la sonata Patètica de Beethoven, del qual se celebren els 250 anys del naixement.

Ara bé, cal tenir en compte que el pianoforte de García Gil és en si mateix «una joia», segons destaca Josep Barcons, director artístic del festival. Data, ni més ni menys, que del 1834, o sigui que va ser construït només sis anys després de la mort del geni de Bonn, qui, per cert, era un entusiasta de les noves tecnologies: «Estava al cas de les innovacions i, si es guanyaven tres notes amb un nou model, ja componia tenint-ho en compte», diu Barcons.

Però com ha arribat aquest instrument a Cardona també és tota una història, en aquests temps de pandèmia. La intèrpret, nascuda a Saragossa i que fa concerts arreu del món, viu a Itàlia, però el pianoforte era a Holanda, per restaurar-lo. I, amb la crisi sanitària, fa mesos que García Gil no el pot tocar. El pianoforte va arribar a Cardona dimecres, on va ser rebut al taller de PianoBages, a càrrec de l'afinador Caius Mujal. Van caldre quatre persones per moure'l. El tècnic cardoní és l'encarregat de posar-lo a punt per a l'actuació de demà. La intèrpret, que també és musicòloga, no va arribar a Cardona fins ahir, i avui és previst que ofereixi una sessió «de privilegi» a una desena d'alumnes de l'escola Musicant. Diumenge, tocarà el mateix pianoforte la bagenca Laia Masramon a Castelltallat, on dilluns al matí alumnes de l'escola de Fonollosa també gaudiran de les explicacions de Patricia García Gil.