El dibuixant argentí i creador de les tires còmiques de Mafalda, Joaquín Salvador Lavado Tejón, més conegut com a 'Quino', ha mort als 88 anys. Nascut a Mendoza el 1932, fill d'andalusos emigrants, aquest reconegut artista va descobrir la seva vocació gràcies al seu oncle Joaquín Tejón, pintor i dissenyador gràfic, i va començar a estudiar Belles Arts a la seva ciutat natal quan tot just tenia 13 anys. Els abandonar el 1949, decidit a dedicar-se a les historietes i a l'humor. El 1954 va publicar la seva primera pàgina i, des d'aleshores, ha publicat les seves vinyetes, dibuixos i historietes en diaris i revistes d'Amèrica i d'Europa. Amb el cop d'Estat a Argentina del 1976, Quino es va exiliar a Milà. El 1990 va adoptar la nacionalitat espanyola i va anar alternant la residència també entre Madrid i Buenos Aires.

Els orígens de Mafalda

Reconegut com un dels humoristes gràfics més destacats a nivell internacional, Quino va aconseguir la fama amb les tires de Mafalda. Aquest personatge va ser creat per una campanya publicitària frustrada, poc després que l'artista publiqués el seu primer recopilatori, 'Mundo Quino' (1963).

La primera historieta de 'Mafalda' es va publicar el 29 de setembre de 1964 al setmanari 'Primera Plana' de la capital argentina. En la sèrie 'Mafalda', Quino va reflectir el món dels adults vist des dels ulls d'un grup de nens.

Les històries de Mafalda s'han traduït a quinze idiomes i s'han publicat en diaris i revistes de tot el món. El 1973, Quino va deixar de dibuixar-la. Durant els seus últims anys en actiu, l'artista va publicar principalment al diari 'Clarín' i només va dibuixar de nou a Mafalda per a campanyes a petició d'organitzacions com UNICEF o el Govern argentí.

Una llarga llista de reconeixements

Ciutadà Il·lustre de Mendoza i Buenos Aires i catedràtic honorífic d'Humor Gràfic de la Universitat d'Alcalá d'Henares, Quino ha rebut nombrosos premis, entre ells, el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats l'any 2014.

També ha estat reconegut com l'Humorista Gràfic de l'Any del Saló Internacional de Mont-real (1982), ha rebut dos Konex de Platí d'Arts Visuals-Humor Gràfic (1982 i 1992) i el Konex Especial (2012), l'Iberoamericà d'Humor Gràfic Quevedos (2000) i el Romics d'Or (Roma, 2011).