05 de octubre de 2020
05.10.2020
Regió7

Troben a la Seu d'Urgell part d'un barri d'artesans de l'època medieval

Els arqueòlegs consideren que el jaciment és «únic» al Pirineu per la seva magnitud i el seu estat de conservació

05.10.2020 | 13:57
Troben a la Seu d'Urgell part d'un barri d'artesans de l'època medieval
Troben a la Seu d'Urgell part d'un barri d'artesans de l'època medieval

Les obres de construcció d'un magatzem de biomassa a la Seu d'Urgell van deixar al descobert restes arqueològiques que un cop excavades s'ha vist que es tracta d'un tram urbà dels segles XIII-XIV. L'espai excavat són uns 170 metres quadrats on ja s'ha identificat un barri menestral amb edificis a banda i banda d'un carrer empedrat. Entre les restes destaquen peces de ceràmica i un os d'animal treballat que podria ser un complement d'algun moble. Pel que fa a la ceràmica evidència la comunicació entre la Seu d'Urgell i Andorra, ja que és a un dels pocs indrets del Pirineu on s'han localitzat restes similars. Per tot, ha estat definit com un jaciment únic al Pirineu per la seva magnitud i estat de conservació.

Els arqueòlegs creuen que aquest jaciment possiblement es va abandonar durant la pesta negra, una epidèmia mortífera del segle XIV, i posteriorment es va tornar a poblar, donat que s'han trobat construccions del segle XVI-XVII com una plaça empedrada amb còdols.

L'arqueòleg Òscar Augè, encarregat de l'excavació, ha dit «que no es coneix cap jaciment d'aquestes característiques en tot el Pirineu» tant per la seva magnitud com pel seu estat de conservació.

La voluntat de l'Ajuntament ha estat en tot moment conservar i divulgar aquest jaciment. L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha explicat que el magatzem de biomassa es traslladarà a un altre espai i aquest patí se seguirà excavant per construir un relat històric d'aquesta època de la Seu d'Urgell

En aquest sentit, no solament és consolidar i poder fer visitable la superfície ja excavada sinó també excavar la resta de plaça, una superfície d'uns 700 metres quadrats, per poder documentar tot aquest tram urbà d'època medieval.

L'Ajuntament buscarà recursos per seguir amb més campanyes d'excavació i vol implicar alumnes de batxillerat o universitaris en l'estudi d'aquestes restes localitzades al ben mig del tram urbà de la Seu d'Urgell.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.