L'escriptora Eva García Sáenz de Urturi (Vitòria, 1972) s'ha proclamat guanyadora de la 69a edició del Premi Planeta amb la novel·la 'Aquitania', aquest dijous. El jurat ha premiat l'obra de la novel·lista basca, un "thriller medieval" que agafa així el relleu a Javier Cercas, guanyador l'any passat amb 'Terra alta'. També ha distingit la periodista catalana Sandra Barneda, la finalista del guardó literari amb la novel·la 'Un océano para llegar a ti', un "homenatge a la vulnerabilitat". El jurat ha deliberat enguany entre 582 originals presentats al guardó. La gala d'entrega dels premis s'ha traslladat al Palau de la Música, i ha tingut un format molt més breu i auster de l'habitual degut a la crisi sanitària.

Sense el tradicional sopar amb desenes i desenes de convidats, els únics assistents a la cerimònia de lliurament dels Premis Planeta han estat els deu finalistes del guardó, els responsables del Grup Planeta, editors, llibreters i la premsa. La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han estat els principals representants institucionals en una gala on novament no ha participat cap membre del Govern.

'Aquitania', un thriller del segle XII

Llicenciada en òptica i optometria, la guanyadora del Premi Planeta 2020 va publicar la seva primera novel·la l'any 2012, amb la primera entrega de la trilogia 'La saga de los longevos'. L'obra es va convertir en fenomen literari, i dos anys després arribaria 'Los hijos de Adán' i 'Pasaje a Tahití', que tanca la trilogia. Ja l'any 2016 va publicar 'El silencio de la Ciudad blanca', primera novel·la d'una altra trilogia, en aquest cas de gènere negre i ambientada a la seva Vitòria natal. Aquesta segona saga la completen 'Los ritus del auga' (2017) i 'Los señores del tiempo' (2019).

La novel·la amb què s'ha proclamat vencedora del Premi Planeta 2020, 'Aquitania', és segons ha avançat l'autora un "thriller" no obstant això poc convencional. Homenatge a 'El nom de la rosa' i que recorda l'univers de 'Joc de trons' l'obra s'ambienta al segle XII l'aleshores molt basta i poderosa regió francesa de l'Aquitània, i parteix del fet històric de la misteriosa mort del seu duc, al final del seu peregrinatge fins a Santiago de Compostel·la. La trama de la novel·la imagina la venjança de la seva filla hereva de 12 anys per intentar venjar la mort del seu pare.

No és però una novel·la sanguinolenta, ha indicat l'escriptora. "És, amb tot, una novel·la lluminosa, molt viva i amb molt verí en tots els sentits", ha proclamat l'autora d'altres quinze novel·les. Eva García Sáenz de Urturi ha agraït al jurat que hagi pres una decisió que li canvia la vida "literalment". D'altra banda, la guanyadora ha dedicat el guardó a les "33.000 víctimes" de la crisi del coronavirus.

Sandra Barneda, finalista

Periodista i escriptora, Sandra Barneda (Barcelona, 1975) ha esta la finalista del Premi Planeta 2020. La catalana va debutar en el món de la narrativa amb 'Reir al viento' (2014, i des d'aleshores ha publicat tres novel·les més: 'La tierra de las mujeres' (2016) 'Hablaran de nosotras' (2017) i 'Las hijas del agua' (2019).

Barneda no ha pogut assistir a la gala d'entrega del guardó, però ha agraït i participat en la roda de premsa posterior de forma telemàtica. 'Un océano para llegar a ti', segons ha explicat, un "homenatge a la vulnerabilitat, a acceptar les ferides de la vida i sentir-se vulnerable". Ambientada al municipi de Candelera, a la Sierra de Gredos (Àvila), l'obra parla de Gabriel, el protagonisat, i de com la mort abrupta d'un ésser estimat donen pas a 49 dies de sacseig vital que finalment "li mostren un camí d'esperança".

El jurat de la 69a edició del Premi Planeta ha premiat aquestes dues obres entre les deu novel·les finalistes d'aquest any, que van ser escollides entre 582 originals presentats. Dels deu escollits, sis autors es van presentar sota pseudònim. El jurat del guardó està format per José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López.