La llengua fenícia va formar el primer alfabet de la Mediterrània. Així parlaven al segon mil·lenni i, si ara en sabem alguna cosa, és gràcies a l'arqueologia. El fenici s'escriu de dreta a esquerra i el formen 22 consonants, cap vocal. Ahir va sonar per primera (i potser última) vegada a Manresa. Va ser en la inauguració de la Fira Mediterrània, que va unir quatre músics de cobla, el duet de música experimental Za! i el duet de neofolk Tarta Relena, guanyadores del Premi Enderrock de la Crítica.

La covid va posar en quarantena una de les dues components de Tarta Relena, Marta Torrella, que va cantar de manera virtual. Els que hi van ser son els quatre bregats músics de cobla que formen part del projecte: el fiscorn Pep Moliner i el flabiol Xavi Torrent (Cobla Sant Jordi), el tenora Xavi Molina (director de la Bisbal Jove) i el tible Jordi Casas (La Flama de Farners). Van aparèixer vestits com si els haguessin convidat a una boda amazic.

El resultat va ser un còctel d'harmonies folk mediterrànies, nervi, distorsió i el so del flabiol. «Som una orquestra retrofuturista, transmediterrània, polidistorsionada i multipsicodèlica», van dir per presentar-se. L'espectacle, una coproducció de la fira, s'havia preestrenat el mes passat a les Festes de la Mercè de Barcelona.

El públic va participar en unes aparents «improvisacions conduïdes». En un moment, se'ls va convidar a fer sonar les claus de casa.

Una nit d'aires dadaistes que, si volia sorprendre, en algun cas ho devia aconseguir.