Els fòssils d'invertebrats marins ocupen les primeres vitrines que troba el visitant en el recorregut pel Museu Comarcal de Manresa. Bé, trobava, perquè l'edifici està en obres des de fa uns anys, la major part de les instal·lacions resten tancades al públic i els pupitres continuen embalats en espera de temps millors. L'artista Mariona Moncunill (Tarragona, 1984), pe-rò, va tenir accés a la col·lecció i d'aquest conjunt de peces paleontològiques n'ha fet el motiu del projecte inclòs en la convocatòria Obres els Dipòsits, comissariat per Frederic Montornès i amb el qual 10 creadors catalans fan parlar les obres de deu museus i arxius del país.

Moncunill ha fet un vídeo monocanal on aplega entrevistes a persones que van construir les vitrines del museu i tracten sobre qüestions com l'especificitat del contingut, l'origen i les subjectivitats que les van donar forma. I tot això, en contrast amb la universalitat de les peces que s'hi ense-nyen. La projecció resultant del treball de la tarragonina s'estrena aquest divendres, a les 19 h, i es podrà visitar fins al 8 de novembre al Centre Cultural el Casino, de dimarts a diumenge, de 17.30 a 20.30 h, amb entrada lliure.

Els artistes que participen en el projecte són, a més de Moncunill, Anna Dot, Lúa Coderch, Maria Jacarilla, Regina Giménez, Èlia Llach, Ignasi Prat, Martí Ansón, Oriol Vilapuig i Oscar Holloway. Tots han entrat als dipòsits de museus de Girona, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Mataró, Reus, Figueres, Olot, Tortosa i Sant Cugat del Vallès, a més de Manresa. El projecte busca la reinterpretació lliure de peces dels fons de diverses institucions a través de la fotografia, la performance, les publicacions i les obres sonores, entre altres formats artístics.