El Govern ha aprovat un primer paquet d'ajudes amb dues línies de subvencions destinades al món cultural, amb un import total de 8,4 milions d'euros, per pal·liar els efectes de la pandèmia. Són només una part de la partida extraordinària de 17,2 MEUR en "ajudes directes" al sector "per cada mes d'aturada" anunciada per la consellera de Cultura, Àngels Ponsa. El Govern també ha aprovat una altra línia d'ajuts a professionals i tècnics de les arts escèniques, visuals, música i audiovisual i altres activitats culturals suspeses per la crisi sanitària per valor de 3,6 milions d'euros. Es podran acollir a aquest ajut de 750 euros aquells qui hagin tingut ingressos fins a 18.555 euros entre gener i setembre.

La primera de les dues línies de subvencions, de l'Institut Català de les Empreses Culturals, té per objectiu compensar les despeses de funcionament de les empreses i entitats culturals durant la crisi sanitària provocada per la pandèmia. L'altra línia de subvencions, de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, busca compensar les pèrdues per la cancel·lació d'espectacles i activitats culturals amb motiu de la crisi sanitària esmentada.

3,7 milions d'euros per compensar les pèrdues per cancel·lació

El Govern crea una línia de subvencions per contribuir econòmicament a compensar la reducció d'ingressos corresponents als espectacles i activitats culturals cancel·lades per la situació de crisi sanitària ocasionada per la covid-19, i hi destina 3,7 milions d'euros destinats a treballadors autònoms, societats civils i mercantils, i entitats privades sense ànim de lucre, que el seu àmbit d'actuació principal tingui incidència a Catalunya, que realitzen activitats professionals, artístiques i tècniques remunerades. Alhora, també s'hi podran acollir entitats sense ànim de lucre amb domicili a Catalunya que organitzen activitats culturals.

Subvenció màxima del 40% de l'import del caixet

L'import màxim de la subvenció és del 40% de l'import del caixet de cada espectacle o actuació. Si la remuneració es fixa en un percentatge de taquilla, la subvenció és del 40% de l'import dels ingressos per taquilla previstos pel sol·licitant d'acord amb el percentatge acordat amb l'entitat contractant. L'import dels ingressos per taquilla que serveix de base per al càlcul no pot ser superior al 66% de l'aforament multiplicat per un preu mitjà de 14 euros per entrada.

En tots els casos de caixets o ingressos per taquilla, la subvenció mínima és de 500 euros, independentment del resultat de l'import de la subvenció d'acord amb els criteris anteriors. La subvenció màxima és de 8.000 euros per cada representació, funció o concert. En el cas dels tècnics, el percentatge del 40% s'aplica sobre els honoraris pactats per a cada espectacle, concert o actuació. Per a la resta de supòsits, un percentatge sobre l'import que el sol·licitant ha deixat d'ingressar per contractacions, per taquilla o per patrocinis o altres aportacions privades per a l'activitat,

4,7 milions d'euros per al finançament de les despeses

El Govern crea una segona línia de subvencions per donar suport al finançament de les despeses de funcionament d'empreses i entitats culturals durant la situació de crisi sanitària ocasionada per la covid-19, en la mesura que ha provocat perjudicis econòmics als destinataris, i hi destina 4,7 milions d'euros.

Poden optar a aquestes subvencions empreses i entitats que tinguin la titularitat i la gestió d'una sala d'exhibició cinematogràfica a Catalunya, empreses distribuïdores independents, de l'àmbit de les arts escèniques (dansa, circ i teatre) i de la música.