La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, va confirmar ahir l'aprovació de 17,2 milions d'euros d'ajudes destinats a «mantenir la part del sector cultural que ha hagut de tancar la seva activitat» després de les restriccions imposades a fi de combatre la pandèmia. Ponsa va remarcar que, «gràcies a l'aprovació del reconeixement de la cultura com a bé essencial, s'ha salvat part de la cultura», i va recordar que, tot i que Salut demanava el tancament de tota l'activitat, «es va poder fer excepcions amb els museus, sales d'art, galeries, llibreries, biblioteques, residències d'artistes, centres de creació i els rodatges, però no es va poder incloure les arts escèniques i els cinemes».

Ponsa va assenyalar que les mesures econòmiques per mantenir aquests últims sectors que van haver de tancar inclouen ajudes de 17,2 milions, «procedents del fons de contingència», i va assegurar que «la distribució dels ajuts no s'ha fet només des del departament, sinó també en diàleg amb el sector». Ponsa va relatar que es va prendre la decisió dijous passat en una reunió amb representants de 27 entitats, entre elles l'Acadèmia Catalana de la Música, l'Associació d'Actors i Directors, els professionals de circ, de la dansa, de les sales de teatre privades, i dels festivals Ciutat Flamenco, de Jazz de Barcelona i Temporada Alta.

Sobre la reobertura de teatres i cinemes, la consellera va dir que podria estar a prop «si l'índex Rt que indica la velocitat de propagació de la pandèmia se sosté diversos dies per sota d'1, cosa que va molt lligada al nombre de llits d'UCI ocupades i al nombre de contagis», si bé no s'ha compromès a donar una data concreta. Pel que fa a les sales de concerts, Ponsa va anunciar abans de la roda de premsa, en una entrevista a TV3, que el seu departament està intentant que quedin deslligades de les mesures més restrictives que s'apliquen a l'oci nocturn.

El secretari general de Cultura, Lluís Baulenas, va precisar que el paquet d'ajudes aprovat de 17,2 milions preveu «prestacions directes a professionals de la cultura de 750 euros per a cadascun destinades a artistes i tècnics que estan aturats per aquesta situació, per un valor global de 3,7 milions». Segons Baulenas, a aquesta quantitat -més de 22.000 professionals- s'hi ha arribat pels càlculs que havien previst els mateixos professionals en la primera convocatòria d'ajuts i els professionals nous que s'hi han incorporat en aquesta convocatòria (músics i tècnics)».

A més, hi ha un paquet d'ajudes que es publicarà l'11 de novembre de 3,7 milions, destinades a pal·liar la cancel·lació d'espectacles i activitats culturals, que es divideix en dos blocs: un per al 40% del caixet i honoraris de la companyia contractada i un altre d'entre el 50-60% de la taquilla prevista per als grups que cobren per entrades venudes». També es publicarà l'11 de novembre un paquet de 4,7 milions adreçat a empreses i entitats amb lloguers d'edificis. A aquestes ajudes s'hi sumen 2,1 milions més per a despeses estructurals de funcionament d'equipaments participats per la Generalitat; 0,5 milions per reforçar les ajudes per cancel·lació de concerts i festivals de música i altres per despeses d'estructura i programació estable d'ateneus.

En el sector del cinema podran optar als ajuts tant persones físiques com jurídiques, o entitats privades sense afany de lucre, que en l'àmbit audiovisual tinguin la titularitat i la gestió d'una sala d'exhibició cinematogràfica o que siguin empreses distribuïdores independents. En l'àmbit de les arts escèniques podran acollir-se als ajuts aquells que es dediquen a la dansa, el circ i el teatre, mentre que en l'àmbit de la música ho podran fer els que s'ocupen de «la contractació artística dels concerts» i els que gestionen sales amb programació estable de música en viu, amb un mínim de 25 concerts de pagament per any en els últims tres anys, sense incloure el 2020. Els ajuts, va aclarir Baulenas, seran compatibles amb les ajudes als autònoms del Govern central.

Ajudes per als cinemes

El ministeri de Cultura atorga ajudes extraordinàries de més de 10,2 milions d'euros a 236 sales de cine, d'un total de 251 sol·licituds. Les ajudes estaran destinades a sufragar despeses realitzades el 2020 des que es va decretar l'estat d'alarma. L'ens va informar també que han convocat ajudes dirigides a les llibreries independents amb una dotació de 4 milions d'euros, entre altres mesures.