El xef Juan Llorca, amb més de 23 anys de professió, és un apassionat de la nutrició i alimentació infantil. Des de fa 7 anys treballa com a xef i responsable de Valencia Montessori School, la primera escola 100% Montessori a València i primera a Espanya amb un XefKM0 amb el segell Slow Food i una alimentació lliure de processats, refinats, sucres i totalment natural i de temporada. Llorca és autor dels llibres Sense dents i a mossegades i En boca de tothom. També ha llançat el curs 'Su primer bocado' sobre BLW amb Melisa Gómez.

¿Què el va portar a especialitzar-se en alimentació infantil?

La veritat que, després de molts anys formant-me en el camp de la nutrició, interessant-m'hi i volent aprendre més i més, van ser dos factors els que van fer que m'interessés molt en l'alimentació infantil.

El primer sens dubte va ser millorar la infància dels nens i nenes al nostre país, havent viscut jo mateix una infància poc saludable i amb molt desconeixement. I la segona és que al ser el creador del projecte Kids Inspired Food, xef executiu del col·legi Valencia Montessori School i creador del moviment #PerUnaEscolaBenNutrida, tot el meu esforç s'ha anat enfocant aquests últims 10 anys en l'alimentació dels més petits.

¿Què està fallant en la societat a l'hora d'alimentar els nens?

Fallen moltes arestes de l'equació. Des d'un excés publicitat enfocada al públic infantil de productes ultraprocessats de nul valor nutricional, una mala elaboració i execució dels menús escolars i cap educació alimentària a les escoles, vells consells i poc actualitzats des de pediatria pel que fa a la nutrició dels primers mesos i anys de vida dels infants, falta d'informació i recursos per a la població, informant-la i basant-nos en la prevenció més que en la cura€ Fins a vells costums familiars, que fa que seguim creient que un nen sí o sí ha d'esmorzar sinó no té energia, que no es poden menjar llegums per sopar, que la fruita no és suficient per dinar, o que donar farinetes de fruites amb galetes és el més sa del món.

Per tant, fallen moltes parts, de les quals moltes són directament responsabilitat dels pares i mares, ja que no es menja el que no s'ofereix o no es compra a casa. Però, per una altra part, les institucions públiques i legislacions també hi tenen part de responsabilitat.

Actualment treballa al col·legi Valencia Montessori School. ¿Per quin tipus d'alimentació aposten?

Per una alimentació honesta, variada, equilibrada, sostenible i valenta. On el que és prioritari és la fruita i la verdura de proximitat, treballant amb els agricultors directament. On no oferim carn al menú per donar molta més importància a un aliment tan necessari com els llegums, on no utilitzem sucres refinats, processats, fregits, ni ocultem els sabors i els ingredients en salses i gratinats.

Una alimentació que ens ensenya la riquesa del camp, dels productes vegetals de les diverses cultures, on hi entra des d'una paella de verdures, fins a un dhal de llentia vermella.

Atenem a les demandes dels nens i nenes, els escoltem, eduquem, respectem i entre tot l'equip del centre escolar ho fem tot perquè el moment de l'àpat es converteixi en un moment sociable, agradable, respectuós, saborós i nutricionalment sa i equilibrat.

¿Què és el Baby-Led Weaning?

Les sigles BLW provenen del terme Baby Led Weaning que es refereix a l'inici de l'alimentació complementària dirigida pel nadó.

També se la coneix com a "alimentació autoregulada" i abraça molt més que la forma en la qual es presenten els aliments, que en lloc d'oferir-se triturats s'ofereixen a manera de sòlids tous (amb algunes modificacions per fer-los més segurs); perquè a més contempla que els àpats es realitzin en família, que s'ofereixin aliments saludables perquè sigui el nadó el que amb les seves mans se'ls porti a la boca i que sigui cada nadó el que decideixi si menjarà i quant de cada aliment ofert (mantenint l'alimentació a demanda).

Tot això amb la finalitat d'oferir als nadons una alimentació variada i saludable, que promogui el seu adequat desenvolupament i que els permeti establir una relació més bona amb el menjar des de l'inici.

¿Quan es comença a alimentar amb el BLW? ¿Com se sap que un nadó ja està preparat?

El moment oportú per començar a oferir aliments diferents de la llet materna o fórmula, a més de començar a oferir aigua, dependrà de diversos factors, però perquè ens fem una idea el moment idoni es podria basar en el fet que:

  • Sigui capaç d'agafar l'aliment i dur-se'l a la boca sense més dificultat (potser l'has vist fer-ho amb algunes de les seves joguines).
  • Sigui capaç de mantenir-se assegut amb suport.
  • Mostri interès en els aliments que consumeix la resta de la família.
  • Vagi perdent el reflex d'extrusió (aquest reflex té la funció d'expulsar de la boca, amb l'ajuda de la llengua, qualsevol aliment que no sigui líquid com la llet materna o fórmula, per tant si es manté present el nadó expulsarà els aliments oferts).
  • Sigui capaç de realitzar moviments masticatoris bàsics (encara que no tingui dents).

En cas que aquestes condicions encara no es presentin seria possible esperar una mica més, però aquests casos haurien de valorar-se individualment per poder recomanar els pròxims passos a seguir

¿Amb quins aliments es recomana començar l'alimentació BLW? I, ¿quins aliments s'han d'evitar?

Malgrat que s'ha estudiat molt sobre l'ordre d'introducció d'aliments, encara no comptem amb prou proves per recomanar començar per un grup (ex. verdures) en lloc d'un altre (ex. fruites), per tant, es podrien oferir primer fruites de temporada o verdures o tubercles, etc. Sí que resultarà important incloure aliments rics en ferro des dels primers dies o setmanes, ja que aquest és un dels motius pels quals se suggereix iniciar l'alimentació complementària al voltant dels 6 mesos (quan s'estima que les reserves que té el nadó d'aquest mineral comencen a esgotar-se).

Respecte als aliments a evitar abans de l'any en tenim alguns molt bàsics, que a vegades passa desapercebut que hauríem d'evitar.

  • El sucre i els productes que en contenen, com ara galetes (encara que estiguin dirigides a nadons), cereals infantils, purés o potets i iogurts per a nadons.
  • La mel.
  • La sal.
  • Les algues.
  • La beguda d'arròs.
  • Peixos grans i mariscos.
  • Espinacs, bledes i borratges.
  • Fruita seca sencera (poden menjar-se en crema o triturada).
  • Carn de caça o carns poc fetes.

Bàsicament i en resum podem començar per l'aliment que més ens agradi, sigui un alvocat, un moniato, un plàtan o la civada. I hem d'evitar per diferents motius i riscos de patir certes malalties aquest altre tipus d'aliments de la llista.

¿Quins avantatges ofereix el BLW? I, ¿quins inconvenients?

¡Avantatges tots! Però sobretot multitud de beneficis no només a nivell nutricional, sinó motor, del desenvolupament, autonomia, palatibitat, etcètera. Pensem que estem donant al nadó la possibilitat d'explorar diferents sabors, colors i textures facilitant l'acceptació d'una varietat més gran d'aliments. Millorant la seva autoregulació a l'hora de menjar, i els beneficis que això té, afavorint el desenvolupament de les habilitats del nadó, afavorint la millora de la motricitat fina i de la coordinació ull-mà-boca, així com de la masticació i la motricitat orofacial. Anima els pares a menjar amb els seus fills i servir-los d'exemple, compartint els aliments preparats i creant així un moment familiar que es relaciona positivament amb prevenció de l'obesitat infantil.

S'ofereixen aliments saludables en lloc de productes com cereals en pols (amb sucres afegits), potets, etc., i es promou l'adaptació del paladar a aquests sabors. S'estalvia temps ja que es prepara un sol àpat que es comparteix en família. Fomenta la confiança i independència del nadó al permetre-li desenvolupar un rol actiu en la seva alimentació. Per tant jo, personalment, traient que potser s'embruta molt, només hi veig beneficis.

Per ajudar tots els pares que vulguin utilitzar el BLW, ha llançat juntament amb Melisa Gómez, el curs "Su primer bocado". ¿Què inclou el curs?

¡Uf! El curs és molt extens i té molts apartats. Està tan treballat, estudiat, creat a consciència, intentant no deixar-nos res, escoltant les necessitats de les famílies de tots aquests anys de consultes i aprenentatges, que seria difícil enumerar tot el que inclou, el millor és que aneu a la web d'informació del SU PRIMER BOCADO i ho vegeu per vosaltres mateixos.

¿Quina és la durada i metodologia del curs?

No té durada determinada, és per sempre una vegada t'hagis inscrit amb el teu usuari i contrasenya intransferibles. I una vegada estiguis dins, tindràs tot el temps del món i al teu ritme per poder veure'l, analitzar-lo, aprendre i disfrutar de cadascuna de les parts. I fins i tot de poder disfrutar de forma gratuïta de les actualitzacions que anem fent i vegem necessàries.

¿Per què recomanaria a les persones que vulguin aprendre més sobre BLW que realitzin el curs "Su primer bocado"?

Aquí et seré honest i totalment clar. I no és per ser una cosa creada per la Melisa i per mi, que també podria ser-ho, sinó perquè després d'haver escrit un llibre sobre BLW que va ser i està sent un èxit de vendes, després d'anys de consulta en nutrició pediàtrica i després d'haver analitzat, contrastat, estudiat i treballat tants mesos en el curs, puc dir molt tranquil·lament i honestament que, sens dubte, és el curs de parla hispana més complet i en línia que existeix avui dia.

Per tant, si alguna família vol endinsar-se en el meravellós món del BLW, iniciar l'alimentació complementària dels seus fills així i aprendre i fer-ho amb seguretat, creiem que Su Primer Bocado és el millor recurs que poden tenir avui dia.