La plaça Major ha estat aquest matí l'escenari de la trobada d'una seixantena de persones del món de la cultura de Manresa i comarca per reclamar ajudes pel sector, que està patint amb especial virulència les restriccions que imposen els governs per combatre la pandèmia de coronavirus. Convocada pels sindicats ATECAT (Associació de Tècnics de l'Espectacle de Catalunya), TECNICAT (Sindicats de Tècnics) i SMAC! (Sindicat de Músics Activistes de Catalunya), la convocatòria ha tingut lloc en diferents punts del país sota el lema #CulturaÉsTreball.

"Com tantes altres treballadores de la resta de sectors, les treballadores culturals estem en una situació totalment crítica": amb aquestes paraules comença el manifest que han llegit Àngel Guilanyà i Alexandra Janas, tècnics de llum, en representació dels sector. El comunicat lamenta que "la pandèmia limita extremadament la nostra feina", i alerta, però, que "no és l'únic motiu que ens impedeix treballar: també ho fan les mesures restrictives imposades pels governs".

El manifest també adverteix que "moltes de nosaltres estem sense ingressos econòmics des de l'inici de la crisi del coronavirus. Les ajudes de l'administració, insuficients i massa vegades incompatibles, no han arribat a les treballadores i aguditzen encara més l'actual crisi social, així com la destrucció de llocs de treball dins la nostra professió".

Després de posar de relleu que la cultura és "segura" a nivell sanitari i imprescindible per "garantir el benestar emocional de les persones", el comunicat reclama "ajudes directes" -i l'establiment de la renda bàsica universal-, el "pagament íntegre per part de la Generalitat de totes les actuacions cancel·lades ajornades" i que "es posi immediatament en marxa la taula de treball interdepartamental de les treballadores de la cultura aprovada pel Parlament".