«Si soc aquí ara és perquè tots, editors, correctors, premsa, crítics, llibreters i lectors m'heu fet confiança i heu mimat el meu llibre. Vosaltres sou l'antídot del soroll i l'esperança de les veus silenciades, el tema que tracta precisament Ignot» . Són paraules de l'escriptor valencià Manuel Baixauli, que, amb Ignot, editat per Edicions del Periscopi, va guanyar ahir el Premi Llibreter 2020 de literatura catalana; Tardor, de l'escocesa Ali Smith, editat per Raig Verd, el premi a d'altres literatures. Dunes. Diari d'un altre estiu, de Muriel Villanueva, publicat per Babulinka Books, es van endur el de literatura infantil i juvenil catalana; Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l'univers, de Benjamin Alire Sáenz, de L'Altra Tribu, el de literatura infantil i juvenil d'altres literatures, i Migrants, d'Issa Watanabe, editat per Libros del Zorro Rojo, el Premi Llibreter 2020 d'àlbum il·lustrat.

En un any marcat per la pandèmia, la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, va reivindicar les llibreries com a «bé essencial» i va remarcar que els llibres en aquest moment «acompanyen» moltes persones, com ho demostren les vendes. Ali Smith, que a Tardor narra una relació de veïnatge amb el Brexit de teló de fons, va enviar un text d'agraïment en què va dir sentir-se molt «contenta i orgullosa» pel premi, alhora que va asseverar que «venera» els traductors, i dedica unes paraules de reconeixement a la seva traductora al català, Dolors Udina. Per a l'editora Laura Huerga, amb el premi, Tardor aconseguirà arribar a més lectors i obtindrà un espai «dins la sobrepublicació infame que tenim en aquest país».

Un total de quinze obres literàries optaven enguany al XXI Premi Llibreter, que concedeix el Gremi de Llibreters de Catalunya, per primera vegada en un acte virtual, i amb el qual volen reconèixer la «qualitat i significació» d'alguns títols per difondre'ls. Els premiats rebran els guardons per correu a causa de la pandèmia.