La fira d'idees i llibres radicals, Literal, se celebrarà finalment els propers dies 12 i 13 de desembre al recinte de la Fabra i Coats de Barcelona, amb un centenar d'editorials i una cinquantena d'activitats, tot i que també es contempla un escenari virtual.

La coordinadora d'aquest esdeveniment, Laura Arau, va recordar dilluns en roda de premsa telemàtica que la sisena edició s'havia de celebrar, com és habitual, el mes de maig, però a causa de la pandèmia per coronavirus es va ajornar fins al desembre.

Amb ganes de voler convertir la fira en "referent del pensament crític del sud d'Europa", aquest any, per les circumstàncies, seran els creadors espanyols els protagonistes i s'està preparant "una dimensió virtual més potent que en anteriors edicions".

Arau ha considerat que, tot i l'actual moment, "cal defensar els espais comunitaris que tenen la cultura en el seu centre, perquè són espais i fonts de salut col·lectiva", i ha afegit que busquen que la fira sigui "com un refugi des el qual construir un món millor".

Si el vermell solia ser el color dels cartells, ara s'ha apostat pel blau "dels sanitaris" per anunciar la programació, en què hi haurà espai per a la poesia, per als més petits o per a l'intercanvi d'idees entre editors i lectors.

Així mateix, estan explorant acords amb productors, distribuïdors i festivals de cinema social "per ampliar l'oferta cultural crítica de Literal".

Les temàtiques que es tractaran en diferents formats van des del medi ambient i el feminisme a la "memòria com a refugi" o la sanitat pública i la maternitat.

A més, hi haurà debats sobre els reptes culturals pròxims o sobre els que provoquen la pandèmia de la Covid-19.

El pressupost global de la fira de 2020, que té per lema, "un llibre, un refugi", és d'uns 100.000 euros, que permetran organitzar un doble fira física i virtual, obrint-se a partir d'avui una campanya per Verkami per contribuir al seu finançament.

La fira va tenir l'any passat uns 15.000 visitants, amb una trentena d'autors, dels quals sis eren de l'àmbit internacional, i les vendes van ser de 4.096 llibres, amb uns ingressos per a les editorials d'uns 63.500 euros.