Feia anys que Conxita Parcerisas, cofundadora de l'Associació Memòria i Història de Manresa, volia aprofundir en la vida d'Antonieta Feliu Miró (1896-1968) i Anna Solà Sardans (1918-2004), dues de la seixantena de dones biografiades en el blog Manresanes que han fet Història que el 2009 va crear amb Lluïsa Font i que el 2017 va rebre el Premi Regió7 de Comunicació dels Lacetània. El darrer pas en aquesta recerca ha derivat en dos webs a Memoria.cat dedicats a cadascuna d'aquestes dues activistes manresanes dels anys de la República. Tant Feliu com Solà van ser dues de les dones que més articles van publicar a la premsa local; la primera durant els anys de la República; la segona, durant la guerra. Van ser represaliades pel franquisme, jutjades en consell de guerra i empresonades a Manresa i a la presó de Les Corts de Barcelona. Cap d'elles tornaria a viure a la capital del Bages.

Antonieta Feliu Miró. Com explica Parcerisas a la web, Feliu va ser la primera dona que es va afiliar a Esquerra Republicana a Manresa i va treballar intensament per la creació del Grup Femení a Manresa i als pobles de la comarca. Era una dona moderna, il·lustrada i decidida que va defensar obertament el salvament de la Seu de Manresa l'any 1936. La majoria dels seus articles, publicats al diari El Dia, s'adrecen a les dones que per primera vegada podien votar. Després de la sortida de la presó, a Barcelona, organitzava trobades culturals clandestines però allunyada de la política.

Anna Solà Sardans. Solà, relata Parcerisas al perfil, va créixer amb els valors republicans i els anys de la guerra civil es va comprometre políticament i socialment. Treballava a la delegació d'Economia, Transport i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya a Manresa. Es va afiliar al PSUC i va impulsar la Unió de Dones de Catalunya a Manresa. La temàtica dels seus articles, publicats al diari UGT, està focalitzada en la guerra. Dona culta i brillant, mai més va trobar feina de taquimecanògrafa pels seus antecedents.