"Per descansar/ Jo vull només/ Aquesta creu de pal/ Amb pluja i sol,/Aquests set pams/I la resurrecció!". Són versos del poema "Cemitério do Sertão", de Pere Casaldàliga, que va morir el 8 d'agost als 92 anys, i l'epitafi que ell mateix que ell mateix va voler que constés a la seva tomba. Ara, el Casal Claret, una associació que treballa des de fa anys atenent els col·lectius més desfavorits, amb l'Associació Tapís i l'Editorial Claret, ha impulsat l'edició del llibre "Lacta Mama", un llibre de poemes del bisbe balsarenyenc, amb les il·lustracions del també claretià Mino Cerezo Barredo, que es presentarà aquest dijous online i que es podrà segui en aquest enllaç.

Els poemes que apareixen en el llibre volen apropar el lector a aquell "ample Araguaia que ens ve ple de Llobregats, a la garsa blanca, a la gata Geró, als qui habiten i viuen i moren en aquelles terres i aquest ample món". La presentació tindrà la participació de representants de cada entitat així com de Lluís Cerarols, delegat del Departament de Cultura de la Generalitat per a la Catalunya Central, qui clourà l'acte.

La iniciativa del llibre sorgeix de la mà del Casal Claret. Des del 2007 que promou diferents projectes propis i d'acollida d'iniciatives solidàries. Bona part del llibre ha estat possible gràcies al treball dels nois i noies del Projecte "AKTUA" de l'Associació Tapís, un projecte d'Itineraris Formatius Individualitzats per a l'acompanyament a la inserció sociolaboral de joves d'entre 16 i 25 anys, en situació d'atur, amb nivells formatius baixos i escassa o nul·la experiència laboral. Els itineraris es plantegen a partir d'accions de formació bàsica i transversal, i d'accions d'aprenentatge laboral a partir de tallers de paper reciclat en el qual s'elaboren llibres artesans i altres articles de papereria.

La pintura, els dissenys i els murals de Mino Cerezo, il·lustrador del llibre i claretià, han acompanyat la presència i l'obra de Pere Casaldàliga des de la seva col·laboració a Iris, als anys 60, quan Pere Casaldàliga n'era el director.