El Departament de Treball de la Generalitat ha decidit paralitzar el repartiment d'ajudes per al sector de la cultura, que s'havien de començar a donar aquest dijous al matí, per evitar problemes com els que es van viure la setmana passada amb les prestacions per als autònoms.

Es tracta d'un paquet d'ajudes de 8,4 milions d'euros que el Govern va aprovar fa un parell de setmanes per als professionals de la cultura, per compensar les pèrdues per la cancel·lació d'esdeveniments i espectacles a causa de la Covid-19, així com donar suport a les despeses de funcionament.

La previsió era que els afectats poguessin demanar aquesta prestació directa de 750 euros a partir d'avui, però finalment no serà així, perquè la conselleria que dirigeix Chakir el Homrani ha aturat aquests ajuts "per repensar-los fins a trobar un nou mecanisme de concessió".

La Generalitat ha optat per modificar aquesta i altres convocatòries d'ajuts per evitar que siguin per concurrència no competitiva i amb adjudicació per ordre de presentació.

Vol impedir així que es reprodueixin situacions com les que es van viure la setmana passada amb les ajudes als autònoms, quan el Govern va posar en marxa un paquet d'ajudes per a 10.000 treballadors per compte propi afectats per la paralització de l'activitat per la Covid, quan a Catalunya hi ha més de 500.000.

El repartiment d'aquestes ajudes, a més, es va decidir per ordre de sol·licitud i la web on havien de demanar registrar nombrosos problemes tècnics.

Fonts de la conselleria han dit que la decisió de "repensar" les ajudes es va prendre la setmana passada, arran dels problemes que van tenir els autònoms per accedir a aquestes prestacions d'urgència.

Diuen, en aquest sentit, que hi ha hagut un "error de coordinació" a l'hora de publicar la informació al web com si s'obrís avui la convocatòria, perquè inicialment havia de ser així. "Però es va aturar la setmana passada i s'està replantejant", apunten les fonts.

El Departament de Treball assegura que les ajudes anunciades al món de la cultura es mantindran, però s'està treballant per dotar-les de més recursos i que arribin a més professionals.

"S'està analitzant quina és la millor opció per fer arribar aquestes ajudes a les persones que ho sol·licitin", assegura la conselleria, que subratlla que els pròxims dies s'abordarà amb els sectors afectats quina és aquesta nova via de concessió "perquè els diners puguin arribar a les persones que ho necessiten com més aviat millor".

Fruit del fiasco de les ajudes als autònoms, Chakir el Homrani va decidir dilluns passat rellevar Josep Ginesta en el càrrec de secretari general del Departament. El seu successor és Oriol Amorós, fins aleshores secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania.