Un centenar de treballadors de la cultura han protagonitzat aquest dijous una nova protesta contra les restriccions del Govern i per reiterar que les ajudes al sector són "insuficients". Representants de col·lectius, associacions professionals i sindicats han fet lectura d'un manifest que expressa una "profunda indignació i desacord" amb les decisions preses i, entre altres demandes, exigeix el pagament de totes les actuacions cancel·lades o ajornades des del març. Els signants demanen la reobertura immediata i clamen que en un context de "màxima vulnerabilitat i aïllament social" els espais culturals són "imprescindibles". La protesta ha coincidit amb la congelació de les ajudes destinades, entre altres, als professionals de la cultura.

L'Assemblea de Treballadors de la Cultura, sindicats de tècnics de l'espectacle i el Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC), el col·lectiu Dones Visuals, l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), o els Guionistes Associats de Catalunya (GAC), són alguns dels signants del manifest, que es va publicar dilluns juntament amb la convocatòria de la protesta en què molts d'ells han participat aquest dijous al matí.

Bernat Hernández, per part del sindicat SMAC, s'ha referit des de la plaça Sant Jaume a la congelació per part de Treball de les ajudes que s'havien de començar a atorgar aquest dijous perquè el Govern busca un format alternatiu al vigent. "S'ha congelat i no entenem el perquè", diu, tot i que a parer seu aquestes ajudes en tot cas eren insuficients per compensar l'aturada prolongada de l'activitat al sector: "M'agradaria saber quanta gent pot viure des del març amb una única ajuda directa de 750 euros".

Pagament de les actuacions cancel·lades

És per això que demanen no només un major finançament públic per al sector (2% del pressupost) i mesures de més "llarg recorregut" per estabilitzar-lo sinó també, en l'immediat, accés "directe" a l'ajuda per cancel·lacions i "el pagament íntegre de totes les actuacions cancel·lades o ajornades per les mesures restrictives". Hernández insistia aquest matí en la idea que molts dels ajuts estan dirigits a empreses, equipaments i associacions, però que no arriben de forma "directa" a molts treballadors.

Els signants també interpel·len el govern de l'Estat, i l'insten a agilitzar "urgentment" els tràmits del servei públic d'ocupació (ERTO) en relació amb els ERTO i ampliï les ajudes estatals específiques per a cultura.

No al tancament cultural

El tècnic, com el manifest que s'ha llegit, palesen també el malestar de bona part del sector cultural amb el tancament dels espais escènics des del 30 d'octubre, en principi per a 15 dies i després prorrogat 10 dies més. A les portes d'una eventual reobertura progressiva de l'activitat (a partir del dilluns proper, 23 de novembre), la súplica d'aquests professionals de la cultura es fa seva la recent declaració del sector com a bé essencial: "En moments de màxima vulnerabilitat i fort aïllament social són imprescindibles espais d'expressió cultural per garantir el benestar emocional de la ciutadania: ara més que mai, cultura és un bé essencial", clama el text.

Hernández hi afegeix, encara sense saber del cert quins seran els termes de l'eventual reobertura a partir del dilluns, que la "inèrcia negativa" que arrosseguen sales i teatres no s'acabarà la setmana vinent. "Fins i tot si poguéssim començar a treballar la setmana vinent, la programació gairebé no existeix, s'ha de programar, i ha de venir gent...", subratlla.