Martí Cots Saleta, més conegut com Rambo, ha estat un dels pitjors malsons de les diverses policies de la Cerdanya, a una i altra banda de la frontera, durant gairebé tres dècades amb delictes relacionats, principalment, amb robatoris de cotxes i en establiments, però també amb algun tiroteig amb la policia. El veí de Bell-ver de Cerdanya, Cots, qui ha entrat i sortit de presons catalanes en diverses ocasions, és el protagonista de la novel·la El rei de la Cerdanya (Capital Books) de l'escriptor i periodista Sebastià Bennasar. «El cas del Rambo de la Cerdanya demostra el fracàs del sistema penitenciari i de la nostra societat, que no ha estat capaç de trobar una sortida per a ell», diu Bennasar.

L'escriptor va publicar l'any 2011 501 crims que has de conèixer abans de morir (Ara Llibres), en el qual feia un recorregut per casos reals dels Països Catalans des de l'any 415 fins avui, amb petites fitxes de cada crim. Una de les fitxes estava dedicada a Martí Cots. En aquest context, Bennasar va descobrir que tenia una història al darrere i que era una persona «a mig camí entre entranyable i penosa» perquè representa el fracàs del sistema: «És un tio que entra i surt de la presó contínuament i que té una edat mental segons els perits forenses d'uns 12 anys. El fet que no es redimeixi demostra el fracàs del sistema penitenciari i el fracàs de la nostra societat, que no ha estat capaç de trobar una sortida per a ell».

Bennasar també indica que Cots té «un punt grandiloqüent, de guer-riller i de persona que diu que està defensant el seu territori». Creu que és un personatge «poètic» com per exemple quan parla de la natura i té aquesta comunió especial amb el seu paisatge. El llibre retrata i narra fets reals de la vida de Martí Cots per molt inversemblants que a vegades semblin, com per exemple quan es va escapar de la policia amb un tractor fins arribar a França i des d'allí a Itàlia. «El van emmanillar i al cap de deu minuts queda lliure i torna a la Cerdanya, i es passa un any i mig en refugis de muntanya i cotxes abandonats». L'autor no creu que estigui empatitzant, sinó que intenta entendre «un personatge de novel·la».

Bennasar diu que una diferencia entre la novel·la negra i la policíaca és que la primera es pregunta per què és possible que a una societat es produeixi un crim. «Jo volia intentar entendre com en una societat com la catalana es produeix una figura com Martí Cots, que fa 30 anys que entra i surt de la presó contínuament i sense que se li hagi trobat una solució i sense delictes extrems».

«A final de l'any passat, el Tribunal de Corts d'Andorra va absoldre Martí Cots, acusat a Catalunya dels delictes de blanqueig de capitals, furt i accés il·lícit a casa habitada. El Rambo de la Cerdanya té, segons els Mossos, 14 antecedents relacionats, principalment, amb robatoris de cotxes i en establiments, però també amb algun tiroteig amb la policia. A Catalunya el buscaven per haver atracat a punta de pistola l'Alp Hotel Masella, d'on es va endur milers d'euros. Ara està lliure i «no se sap per quant temps», admet l'autor.