Josep Solsona i Vaqué ha estat nou anys rehabilitant l'antic camí ramader d'Avinyó i ahir aquest esforç de recuperació de més d'un quilòmetre de sender de transhumància va rebre el Premi Pedra Seca concedit pel Consell Regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages, en un acte sense públic que va tenir lloc a la Casa de la Culla, seu de l'entitat. La vetllada també va servir per lliurar la resta de guardons del certamen Premi Viu la Pedra Seca, amb la presència de Josep Soler, expert en pedra seca i president del jurat, i Joan Soler, president del Consell.

Dotat amb 700 euros, el premi principal va reconèixer el treball fet en el camí ramader el Pla de l'Oliva, a Avinyó. Solsona ha estat localitzant i desbrossant la via i rehabilitant-ne els marges durant gairebé una dècada. El segon premi en aquesta categoria, recompensat amb 400 euros, va correspondre a Jordi Falip Sabartés, que va morir fa poc, per la rehabilitació de la barraca de vinya de la Fumera, al terme de Navàs. El jurat va destacar que el treball de Falip va incloure la recuperació dels elements de l'entorn, és a dir, marges, feixes i hort.

En l'altre categoria en concurs, la Pedra Viva, el primer premi de 400 euros va correspondre al projecte Mas Arboset. La recuperació del vi de tina, de l'enòleg del celler Abadal Miquel Palau. El jurat va valorar el conjunt del treball, que comprèn la recuperació dels elements patrimonials en pedra seca i vinculats a la viticultura i la tasca de recuperació i experimentació vitivinícola.

El segon premi, dotat amb 200 euros, va correspondre al Mòdul de restauració i reconstrucció de marges de pedra seca, incorporat en la Formació de Polivalència en el peonatge agrari, presentat per Caritas Arxiprestal de Manresa. Un projecte que vincula la integració laboral amb la recuperació del patrimoni. El jurat va fer també un esment especial a l'itinerari de La Solana dels Condals que va presentar Condals Group.

D'altra banda, la Denominació d'Origen Pla de Bages, l'obra social La Caixa-Caixabank i Caritas Arxiprestal de Manresa convoquen uns Ajuts per a la rehabilitació de construccions de pedra seca.

En el marc de la Setmana de la Pedra Seca, que organitza Col·labora x Paisatge, des d'ahir i fins a diumenge arreu dels territoris de parla catalana, demà dimecres se celebra en línia la xerrada La pedra seca al Bages. Iniciatives per valoritzar aquest patrimoni, que organitza l'Escola Agrària de Manresa.