Roger Argemí ho té fàcil des de fa uns mesos quan a fora de Catalunya li pregunten d'on és. Només ha de recordar al seu interlocutor la ciutat de l'interior del país que el govern va tancar el 13 de març, juntament amb la resta de municipis de la Conca d'Òdena, abans que el confinament s'instal·lés a les nostres vides. «Durant els mesos de març i abril hi va haver molt patiment», rememora el cantant d'Igualada, que afegeix a la il·lusió de participar en el disc de la Marató el motiu pel qual es recapten fons en aquesta 29a edició: la investigació per combatre la covid-19, la malaltia que tant mal ha fet a la seva ciutat natal.

Il·lusió també és la paraula que fa servir la manresana Sara Roy, l'altra veu de la Catalunya central que apareix a l'índex de cançons de l'àlbum, per descriure l'experiència de ser una de les artistes presents a l'àlbum de la Marató. «La pandèmia la vivim tots, i això farà que l'edició d'enguany tothom se la senti de molt a prop», apunta. Juntament a Roy i Argemí, en la relació de representants del territori central hi podem sumar l'Escolania de Montserrat, que acompanyarà la cantautora Rozalén.

Que maca ets és el títol de la traducció al català del conegut tema You're beautiful, de James Blunt, que en el disc interpreten a duo David Otero i Sara Roy. «És una cançó molt bonica, que tothom coneix, amb un tempo molt tranquil, per gaudir, i que queda molt bé amb un duet masculí i femení», explica la manresana, que reconeix que «tots els músics catalans volen participar un dia o altre en la Marató».

Per a l'ex-Macedònia, va ser motiu de sorpresa i satisfacció que David Otero l'anés a buscar per interpretar plegats la peça de Blunt. «És un artista d'una llarga trajectòria, de la qual em declaro fan, tant quan estava a El Canto del Loco com ara que actua en solitari, i em va agradar molt que volgués gravar el tema amb mi», admet, anotant que «és el primer cop que treballem plegats». El tercer protagonista de la història és Jordi Cubino, autor de l'adaptació al català de la lletra.

Roger Argemí ja va estar a punt d'aparèixer als crèdits del disc de la Marató l'any passat però l'oportunitat no es va poder concretar per un problema de drets d'autor. L'igualadí interpreta, al costat de la vallenca Maria Jacobs, la cançó Mots, la versió en català d'un tema (Words) d'èxit a Europa del 1982 i de F.R. David, pseudònim d'un artista francès d'origen tunissià que va ser guitarrista de Vangelis.

«La Maria i jo cantem una peça d'electrodisco dels 80 un punt melancòlica, romàntica, que s'ha actualitzat amb uns acords molt elegants», indica l'anoienc. «No havíem col·laborat plegats fins ara», afegeix: «però som més o menys de la mateixa generació i ens seguíem a les xarxes, som dos artistes que hem picat molta pedra».

El Soy rebelde de la Jeanette que va triomfar a inicis dels anys 70 sona ara al disc de la Marató en català gràcies a Rozalén i l'Escolania de Montserrat. En total, el disc conté 19 temes, entre els quals el Boig per tu del conjunt Sau30, Jackson Browne i Judit Neddermann; el Qui m'ha robat el mes d'abril? de Sabina que interpreten Miquel Moya i Intana; i Junts vencerem, on El Arrebato adapta l'admirat himne futbolístic del Sevilla amb un títol prou eloqüent sobre l'esperança necessària en el moment que vivim.

El disc de la Marató es posa a la venda aquest diumenge, 29 de novembre, al preu de 10 euros, i es podrà adquirir amb els diaris d'àmbit català, entre els quals Regió7. La popular jornada solidària que organitzen TV3 i Catalunya Ràdio celebrarà la 29a edició el proper diumenge 20 de desembre dedicada a la sensibilització, la divulgació i la recaptació de recursos per a la recerca biomèdica sobre la Covid-19.

A més de les aportacions que la ciutadania realitza el dia de la Marató, i de les que es recullen cada any a través de les activitats que es porten a terme arreu del país, també es pot contribuir amb la jornada solidària comprant el disc i el llibre, aquest darrer a la venda des del passat 19 de novembre tant en format de paper com digital.

El llibre de la Marató arriba a la 13a edició i enguany té la fotografia com a protagonista. El volum inclou diverses mirades a la vivència de la covid-19 a través del treball de 17 fotògrafs de renom com Cristina García Rodero, Chema Madoz, Emilio Morenatti, Gervasio Sánchez, Isabel Muñoz, Jordi Borràs, Oriol Alamany, Samuel Aranda i Ricard García-Vilanova, entre altres. Per donar més rellevància a l'obra gràfica exposada, el llibre té un format horitzontal.

En aquest producte que contribueix a recollir fons per la Marató també hi ha el testimoni del doctor Antoni Trilla i les reflexions de la psicòloga Jenny Moix. Dues aportacions que volen ajudar a explicar de forma entenedora les característiques del fenomen que estem vivint des del punt de vista científic i les conseqüències psicològiques que estan generant.

Com cada any, la Marató de TV3 i Catalunya Ràdio posa a la venda un llibre (12 euros) i un disc (10 euros). Els beneficis de la venda se sumen a la investigació per combatre la covid-19.