05 de desembre de 2020
05.12.2020
Regió7

La ballarina i pedagoga Aina Torné obre una llibreria feminista a Manresa

Ca la Figa aixecarà la persiana el proper 21 de desembre en un local del carrer Sant Miquel al Barri Antic amb voluntat de ser un espai de trobada comunitària i d'empoderament de les dones, dirigit per l'artista i docent de Santpedor

05.12.2020 | 00:09
La ballarina i pedagoga Aina Torné obre una llibreria feminista a Manresa

El rètol de l´establiment del número 37 del carrer Sant Miquel de Manresa, que encara llueix el nom de la botiga de roba per a dones Olga Martínez, mostrarà en els propers dies el d´un negoci ben diferent: una llibreria de temàtica feminista i LGTBIQ que portarà l´inequívoc nom de Ca la Figa. La seva impulsora és la santpedorenca Aina Torné, que confia obrir portes el dilluns 21 de desembre i fer de l´espai un punt de trobada i d´activitat al Barri Antic.

«Vivim un moment de canvi, el sistema no funciona i hem de sortir al carrer a reivindicar-nos», explica Torné, que regentarà la llibreria amb Txema Egea situant sempre el focus en la visibilitat del treball de les dones. «Tenim ganes de fer xarxa amb les entitats i els col·lectius del barri i amb el món associatiu i cultural de la ciutat», afegeix la bagenca.

Aina Torné és una ballarina i docent reconeguda en el món de les arts escèniques. Va formar part del cos de ball d´El Molino quan l´emblemàtic music-hall del Paral·lel va reobrir fa deu anys i va sortir a la sèrie de televisió Bienvenidos al Lolita, entre altres fites d´una trajectòria que excel·leix en el camp de la pedagogia de la dansa i el moviment corporal.

«Ensenyo a professionals de la interpretació, però també a dones i noies amateurs, amb les quals he anat experimentant la sororitat», comenta. «Més enllà de la qüestió física, el treball amb les dones m´ha anat obrint la mirada a qüestions feministes i a l´acció social a través de la dansa», apunta, recordant també el projecte a la presó de dones de Wad Ras que va fer néixer en ella «la inquietud cap al món de la dona i del feminisme».

Com a membre de la comissió sobre assetjament sexual de l´Institut del Teatre, Torné es va adonar de «l´androcentrisme» que impera, i va començar «a buscar informació, però a les llibreries no hi trobava gaires llibres sobre aquestes qüestions». Dins l´ànim de la santpedorenca s´anava instal·lant el neguit que la va decidir a tornar a viure a la comarca i a obrir una llibreria feminista.

«La dansa pot ajudar a transformar certes realitats», afirma Torné, professora d´estudis superiors a les escoles d´interpretació Eòlia i Memory de Barcelona. «A partir del moviment, es pot crear un espai de relació i confiança», indica, conscient que la pedagogia ajuda a trencar estereotips.

Ahir al matí, mentre explicava a aquest diari les particularitats de la proposta, van entrar un munt de caixes plenes de llibres a Ca la Figa, un local d´uns 40 m2 que reviu en l´any més difícil per al comerç. La llibreria vol ser un lloc d´empoderament femení, que treballarà per la proximitat, la sostenibilitat i la igualtat. La il·lustradora Anna Jornet ha decorat els aparadors, Ariadna Torras ha fet el logotip i el disseny gràfic, i la botiga vendrà productes de dones artesanes com Carla Garcia (mom.uki a les xarxes), la ferrera Berta Canals i la mateixes Jornet i Torras, entre altres.

Ca la Figa obrirà amb un fons d´aproximadament 700 llibres en què hi haurà volums de temàtica feminista, ficció i assaig escrit per dones, obres que tractin valors i qüestions com la sexualitat i la cooperació, àlbums i contes infantils i també hi haurà la possibilitat d´adquirir els llibres a través d´Internet. Més enllà de l´activitat comercial, la llibreria acollirà xerrades, presentacions, cursos en línia (des de tallers d´escriptura i poesia a classes de costura o de cuina) i «volem fer una revista».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.