Joan Ferrer, la cobla Berga Jove i l´obra El silenci dels telers van ser els grans triomfadors de la tercera edició dels premis Cultura del Berguedà. La gala d´entrega dels guardons es va celebrar aquest dissabte a la tarda al claustre del convent de Sant Francesc de Berga. Les restriccions de la covid-19 van fer que l´acte de lliurament dels premis es realitzés amb un aforament limitat i sense presència de públic. Tot i la problemàtica derivada de la pandèmia, l´entrega va ser lluïda i els berguedans la van poder seguir en directe per la Televisió del Berguedà.

Tal com ja s´havia avançat setmanes enrere, el pintor Joan Ferrer (Berga, 1937) va ser guardonat amb el premi d´honor de Cultura del Berguedà del 2020. Segons es va explicar en el lliurament del premi, el jurat ha valorat, sobretot, l´extensió, la transcendència i la qualitat de l´obra de Ferrer. Amb aquest reconeixement es premia el pintor, pedagog, teòric de l´art i activista cultural català, que, des del Berguedà, ha aconseguit projecció internacional per la seva obra i pel territori.

Els dos premis restants del certamen que organitzava per tercera vegada el Consell Comarcal del Berguedà eren tot un secret que es va descobrir al llarg de la gala, conduïda per la presentadora berguedana Sílvia Culell.

En la categoria de difusió cultural, la cobla Berga Jove es va emportar el premi per la seva reeixida col·laboració amb la banda de rock Obeses. El jurat va valorar l´espectacle revolucionari que fusiona rock i música de cobla, amb la música del grup osonenc. L´espectacle d´Obeses i la cobla berguedana s´ha presentat a escenaris de tot el país amb una crítica sensacional. La cobla Berga Jove va iniciar el seu recorregut el 2014 i, des de llavors, ha interpretat música per a cobla arreu del territori. La banda està formada per talents musicals de la comarca i, a més de la seva col·laboració amb Obeses, la cobla ha tirat endavant diverses propostes musicals amb èxit en els últims anys.

En la categoria de creació artística, el jurat va premiar l´obra de teatre El silenci dels telers. El projecte impulsat per la gironellenca Maria Casellas va néixer del llibre d´Assumpta Montellà i recull testimonis reals de diferents generacions de dones. La mateixa Maria Casellas i Andrea Portella són les dues actrius que protagonitzen l´obra i mostren les veus d´aquestes dones. L´obra retrata el dia a dia de l´univers de les colònies tèxtils, la memòria de tot un segle. En les últimes setmanes l´obra de teatre circula pels teatres berguedans i la propera parada serà a Gironella el proper dia 7 de desembre.

En aquesta tercera edició dels premis de Cultura del Berguedà s´han presentat 8 candidatures i el jurat ha estat format per la periodista Judit Jordana, el músic Robert Agustina, l´exarxiver comarcal Xavier Pedrals, el pintor Jordi Miralpeix i els activistes culturals Toni Puig i Angelina Vilella.

Al llarg de la gala d´entrega dels premis, diverses actuacions van afegir dinamisme a l´acte celebrat en el marc incomparable del convent de Sant Francesc. Hi van actuar Madame Gaüc, que va oferir un tast del seu espectacle Fil, i també els berguedans i campions d´Espanya de ball esportiu en la modalitat de 10 balls, Joan Boixader i Rosanna Camprubí, que van obsequiar els presents amb un dels seus balls als passadissos del claustre de Sant Francesc. Per acabar, el jove músic gironellenc Sergi Serra també va aparèixer amb la seva trompeta a la part final de l´acte.

El lliurament de premis va tenir la presència de l´alcaldessa de Berga, Montse Venturós, la consellera comarcal de Cultura, Araceli Esquerra, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, membres de les diverses candidatures i la connexió per videoconferència de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa.

El president del Consell Comarcal, Josep Lara, va valorar la bona salut de la cultura al Berguedà i va agrair l´esforç de tots els col·laboradors per organitzar l´acte en un any difícil i en condicions adverses per la pandèmia.