La Camerata Bacasis és una orquestra de corda amb músics joves de la Catalunya Central, des del 2011, amb l´objectiu de realitzar projectes propis i il·lusionats, com El Carnaval dels Animals, Un Passeig pel romanticisme, Llum, càmera...música!, Indians, cançons d´anada i tornada.

La direcció, des dels seus inicis, va a càrrec de Jordi Coll Claret, violinista amb una important formació des de l´Escolania de Montserrat al Conservatori Superior de Música de Barcelona. A més de col·laborar amb altres formacions instrumentals, és també professor de violí i director de l´orquestra del Conservatori de Música de Manresa.

Ara celebren els seus 10 anys d´activitat, i el primer concert commemoratiu, dirigit esplèndidament per Jordi Coll, va tenir lloc el dia 9 d´octubre al Celler Abadal, maridant les obres musicals amb vins blancs, rosats i negres d´aquest destacat celler de la DO Pla de Bages. Així, es va poder gaudir de la música i dels vins Abadal.

El nom Bacasis, que porta la formació musical, com va explica Mònica Sala, una de les violinistes, es relaciona amb el nom de la nostra comarca Bages i també amb Bacus, el déu del vi. Per això el seu projecte actual porta el títol: Vins amb nota, amb el qual ofereixen concerts amb maridatge de vins, com explica la periodista Pepa Mañé, en el seu article a Regió7 (09-10-2020).

En el transcurs del concert, l´enòloga Marta Membrives i Clàudia Cabana, violinista i musicòloga, abans de cada obra van ser les encarregades de fer explicacions vinícoles i musicals.

Amb l´obertura L´Incoronazione di Dario, d´A. Vivaldi, es va maridar el tast d´Abadal Blanc; la sardana Sant Martí del Canigó, de Pau Casals, amb l´Abadal Picapoll; el conegut Minuet, de L. Boccherini, va casar perfectament amb l´Abadal Rosat. Va seguir l´Abadal Franc, un vi negre jove, amb un Divertimento en Fa, de W.A. Mozart; el nou vi Abadal Matís va acompanyar l´Andante del Quartet n. 1, de P. I. Txaikovsky, i, per acabar, Abadal 3.9, un vi potent i amb personalitat va ser el tast de la Capriol Suite, conjunt de danses renaixentistes harmonitzades amb tècniques contemporànies, del compositor anglès Peter Warlock (estrenada el 1929).

Aquest concert, que posa en valor la música i el vi, va ser realment un perfecte maridatge, que ens va aportar emocions i sensacions en escoltar i degustar-los.

M´agradaria ressaltar que per explicar aquestes emocions i sensacions, que ens ofereixen la música i el vi, no tenen un llenguatge propi per expressar-se, per això fan servir paraules i adjectius que ens fan sentir altres elements. Per això s´utilitzen mots com: fresc, extravertit, lleuger, viu, divertit, de caràcter envellutat, intens, alegre, amb cos, potent, afruitat, melancòlic, equilibrat, etc., que tant es poden fer servir per referir-nos a la música com al vi.

Voldria remarcar que la formació sempre es presenta compacta i ben compensada, amb uns intèrprets que toquen amb molta il·lusió i amb una actitud molt positiva, a la qual s´hi afegeix una uniformitat de vestuari ?tant dels nois com de les noies? que encaixa perfectament amb el caràcter que penso que volen oferir els seus components.

Felicito la Camerata Bacasis per aquests deu anys i els encoratjo a continuar «fent música» amb projectes propis, ja que ens fan falta agrupacions musicals actives i pròpies com la seva; i felicito també el Celler Abadal per aquest maridatge, que promou la coneixença dels vins escoltant una bona música.