El violagambista, director, compositor, pedagog i investigador Jordi Savall ha assegurat en una entrevista a Rac 1: "Sóc molt conscient que potser em queden cinc anys de vida professional". Savalli ha dit que en aquest temps vol fer les coses que realment té ganes de fer, però és una qüestió que no el preocupa perquè té la maleta feta per marxar demà, "si cal". "M'agradaria poder anar-me'n sabent que la Capella Reial de Catalunya i Le Concert des Nations poguessin quedar arrelats al país", ha afirmat. Al músic no li agradaria que li passés el mateix que va succeir amb Pau Casals, "que no n'ha quedat res". L'artista de 79 anys, va ser diagnosticat de covid-19 a l'octubre i aquest dilluns retornarà als escenaris.

"El perill és que, quan jo em mori, diguin: 'El període Savall s'ha acabat. El que va fer, ho deixem córrer'", ha suggerit el músic. Tanmateix, ha animat a acceptar que "tot el que és viu, neix i mor". Per a ell, el més difícil d'acceptar és la malaltia, i la que li faria "més angúnia" seria una en la qual perdés les facultats, com l'Alzheimer, ha dit.

El músic ha recordat que va conèixer el violoncel·lista i compositor Pau Casals a Prades, i ha recordat que veure com assajava va ser una "experiència increïble". Ha rememorat també l'energia i la passió que transmetia, "com una persona de vint anys".

La covid

Sobre la covid-19, ha confessat que quan va rebre el diagnòstic de coronavirus va pensar que era "una putada" pel risc de la malaltia en persones de la seva edat, i també perquè el confinament el va obligar a anul·lar concerts: "Va ser un desastre".

"Vaig estar molt preocupat. Però veia que el meu cos no reaccionava pitjor i continuava tenint gust", ha explicat el violagambista, que no tenia ganes de llegir ni de fer res, sinó "només de dormir". De fet, va passar pràcticament dues setmanes dormint. D'altra banda, ha recordat la sensació de no saber quants dies pot allargar-se la malaltia, i fins i tot el fet de pensat que "hi havia persones que al cap de sis mesos encara estaven cansades".

Ha dit que, com a músic, una de les coses que afronta cada dia és no tenir por, perquè "sempre pot passar qualsevol cosa", així que aquesta actitud sempre l'ha ajudat. "Quan has de tocar i tens una por tremenda, però quan comença a sonar com ha de sonar, gaudeixes", ha dit. Savall ha destacat que per a tocar bé, cal estar en forma, i no es pot ser un bon músic, si no s'està mentalment obert. "En música no es pot mentir", ha avisat.