Els clàssics no moren mai i ahir Súria ho va demostrar en l´homenatge al seu gran poeta, Salvador Perarnau. Un acte per commemorar els 125 anys del seu naixement. El gran literat del municipi bagenc es va distingir, sobretot, pels seus poemes infantils, i els versos de dues de les seves obres més emblemàtiques van servir de fil conductor d´un espectacle per a tots els públics, tot i que respirava la innocència i la màgia de les representacions per a nens. En la commemoració, a part d´autoritats locals i representats de Cultura de la Generalitat, també van ser presents descendents del poeta.

Perarnau va escollir el clavell com a símbol de la seva elegància, i per aquest motiu en portava sempre un a la solapa, fet pel qual va guanyar-se el sobrenom del «poeta del clavell al trau». L´acte va tenir lloc al barri del Fusteret, just davant de la seva casa fami-liar de Cal Cabo, i pretenia, a part de donar valor a la seva obra, donar a conèixer els trets de la seva personalitat i de la seva vida. Per aquest motiu es va donar aquesta flor a cada una de les persones que hi van assistir, ahir al matí. La família també hi va tenir un paper destacat. Una reneboda, Mireia Perarnau, va llegir un dels seus versos en què recordava amb nostàlgia el paisatge de l´entorn que el va acompanyar de petit, una poesia que va adquirir especial rellevància en ser recitada davant la casa que el va veure créixer, enmig de l´entorn natural que descrivia, i es constatava que sempre tenia Súria present, malgrat viure bona part de la seva vida a Barcelona i a França, destí del seu exili un cop acabada la Guerra Civil.

L´espectacle teatral Polsim d´or, que va estrenar ahir la companyia Crea Moviment, va centrar la commemoració. Una història explicada amb el to innocent i màgic que solen tenir les representacions per a infants i narrada a partir de la poesia de dos dels seus llibres més representatius -i adreçada als més menuts-, Cuques de llum (1930) i El senyor Pèsol i altres plantes (1937). La narració de l´espectacle se centrava en el confinament dels actors, uns mesos en què van estar al poble, i com l´experiència els va portar a redescobrir la natura i la vida lluny del tuguri de les grans ciutats. Els pomes de Perarnau servien per explicar com si fos un conte la interacció amb l´entorn de pèsols, pastanagues, bledes, aranyes i mussols, entre altres vegetals i animals. Una descripció del cicle de la vida en què alguns dels poemes del literat surienc es van convertir en cançons.

La part més protocol·lària va ser conduïda per la periodista Núria Balaguer i hi van assistir, a part de representants de l´Ajuntament, el director dels Serveis Territorials del departament de Cultura, Lluís Cerarols. L´alcalde del municipi, Albert Coberó, va col·locar un ram de flors a la façana de la casa familiar i va dir que «l´Ajuntament donarà suport a les ini- ciatives per defensar el llegat» de l´escriptor.

Salvador Perarnau (1895-1971) va desenvolupar una activitat literària molt intensa al llarg de la seva vida, i li va ser reconeguda l´any 1965 amb l´obtenció del títol de mestre en gai saber. L´any 1995, amb motiu del centenari del seu naixement, l´Ajuntament de Súria el va nomenar fill predilecte de la vila. Va ser un escriptor molt polifacètic i va conrear nombrosos gèneres, incloent-hi la poesia amorosa, filosòfica, política i humorística, teatre, conferències i articles periodístics.