Primavera del 1938. Valentí Ambròs, de 17anys i futur hereu del mas del Ferran de Castellbell i el Vilar, és mobilitzat per incorporar-se a la Lleva del Biberó. Però el jove, per no haver de trair els seus principis tradicionalistes i contraris a la República, es converteix en un emboscat en companyia del seu pare, que ja es troba amagat des de l´estiu de 1936. A partir de llavors, Ambròs escriurà un diari amb les seves vivències, la quotidianitat de la vida clandestina i tot allò que passa a la comarca i al país fins a la fi de la guerra.

Un dietari fins ara inèdit al qual l´Associació Memòria i Història li ha dedica un web de Memoria.cat que es podrà consultar des d´avui a www.memoria.cat/diari-emboscat. El diari ha estat recuperat del fons d´un col·leccionista i la recerca i l´elaboració de continguts ha anat a càrrec de l´historiador del mateix municipi Genís Frontera Vila. El web també aprofundeix en el perfil dels emboscats i en l´estudi d´un informe inèdit de la Falange de Castellbell i el Vilar el 1955.

En el dietari, per exemple, Ambròs explica que en un moment de l´estiu del 1938, vora la torre del Burés, on es troba emboscat, s´hi ha instal·lat el mateix President Companys amb la seva família.