La Diputació de Barcelona va anunciar ahir que s'ha aprovat un pla per restaurar les pintures murals de Les Farreres, un mas d'origen medieval situat als afores de Rellinars (Vallès Occidental). Tal i com ja va explicar aquest diari fa onze anys, l'abandonament de l'indret va propiciar la paulatina degradació del conjunt de catorze escenes de la Guerra del Francès (1808-1814) a la Catalunya central, que ara s'aturarà amb uns treballs de conservació i restauració valorats en 253.000 euros.

Redactat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, amb la col·laboració d'una empresa especialista en conservació i restauració, el Pla director contempla consolidar la capa pictòrica i del seu suport murari, fer una anàlisi historicoartística del conjunt, realitzar intervencions de conservació i restauració i dur a terme la conservació preventiva.

Les catorze escenes pintades a les parets d'una de les sales principals de la masia tracten sobre esdeveniments de la Guerra del Francès que van tenir lloc a les Rellinars, Manresa i el Bruc. Es desconeix l'autoria de l'obra, que tenia una funció merament decorativa, tot i que s'apunta que podrien datar del 1811 i haver estat realitzades per un frare cartoixà que es va allotjar a les Ferreres a principis del segle XIX i es va retratar en dues ocasions a les pintures. L'Ajuntament de Rellinars va promoure la declaració del conjunt pictòric com a Bé Cultural d'Interès Nacional el 2013.