Onze fotògrafs i una pandèmia. Les imatges que van capturar durant el confinament i la desescalada es recullen en aquest llibre, que esdevé el testimoni fidel d'un moment històric.

«Res no ens havia preparat per a això» afirma Xavier Antich en el pròleg. Per aquest motiu, la memòria col·lectiva de tots els catalans retindrà per sempre més la vivència d'un confinament absolut i una desescalada que han marcat el 2020 com cap altre esdeveniment ho ha fet des de fa anys, probablement dècades. David Airob, Samuel Aranda, Cèlia Atset, Cristina Calderer, Enric Fontcuberta, Ferran Nadeu, Santi Palacios, David Ramos, Anna Surinyach, Pere Virgili i Xavier Bertral (coordinador del projecte) signen el conjunt de fotografies que fan d'aquest llibre un exercici d'història del present, una mirada personal a una tragèdia de gran abast.

La primavera més estranya de les nostres vides s'ha escrit amb instantànies insòlites. «Amb els anys quedaran fixades a la retina col·lectiva fotos com les d'aquestes pàgines», explica Bertral: «Trobarem a l'hemeroteca fotos de famílies empobrides, metges entregats o ciutats desertes. Document gràfic que ens ensenyarà què passava al nostre tros de món mentre estàvem confinats».