Eudald Corominas (Berga, 1994) ha estrenat el seu primer curtmetratge, Herència, protagonitzat per Borja Espinosa, Pep Cruz, Albert Pérez i Laia Parent. Ambientat en un poble dels Pirineus Catalans, explica la història d'un enterrador que, angoixat per la seva desgraciada vida, mata una persona per poder cobrar els diners de l'enterrament. Les atrocitats de la guerra surten a la llum quan una nena descobreix l'assassinat i li fa xantatge. Nascut a Berga fa 26 anys, Corominas ha estrenat al cinema Cinesa Diagonal de Barcelona un treball nascut com a projecte de final de grau a l'Escola Superior de Cinema i Audiovisual de Catalunya (ESCAC). Ara vol distribuir aquest curt negre, històric i polític a festivals nacionals i internacionals.

Després de dos anys de molta feina, Herència

Estic molt content, tant per la rebuda com pel resultat. Va ser un ple total, i llàstima del coronavirus que només hi van poder anar 181 persones: gent de l'equip, mecenes... Malgrat els entrebancs hem tirat endavant i tot l'equip n'estem orgullosos.

D'on sorgeix aquest curt?

Com a treball de final de grau de l'ESCAC [Escola Superior de Cinema i Audiovisual de Catalunya] cal presentar un projecte i, de tots els de la promoció, només a deu se'ls dona una quantitat de diners per rodar. Jo vaig tenir aquesta oportunitat.

Per què escull un argument històric?

Herència sorgeix de la reivindicació de la memòria històrica, de donar a conèixer els disbarats de la guerra civil. És una ficció, amb els personatges inventats, però beu de moltes històries reals. És entreteniment, però al darrera hi ha un missatge. I, tot i ser un curt, té estructura de llargmetratge.

Li agrada el cinema negre?

M'agrada molt! El thriller, el suspens, la intriga... Al principi vam posar una mica de comèdia a la història, però quan la cosa es va tornar seriosa i vam afegir més fets històrics a l'argument, costava fer-ne broma. Els personatges cada cop eren més obscurs i tenebrosos, i també la llum i el color.

Va ser una sort comptar amb l'impuls de l'ESCAC per tirar endavant Herència

Sí, però els diners que hi van posar no arribaven ni a la meitat del pressupost: es tractava d'un curt de 27 minuts, que vaig voler rodar al Berguedà, amb vestuari d'època... Em vaig haver de buscar les castanyes: vaig fer un Verkami, vaig buscar la col·laboració d'empreses i particulars...

I com va reclutar un planter d'actors tant reconeguts per protagonitzar el curt?

No hi havia diners per pagar els actors, i tampoc va cobrar ningú de l'equip tècnic. Una de les feines del director és que tot l'equip confiï en el projecte i no li faci res invertir-hi temps. No coneixia cap dels actors. Ells tenen experiència i van començar quan tampoc no els coneixia ni Déu i algú va confiar en ells. Crec que es van sentir reflectits en mi, que necessito una empenta, i me l'han donat. I els pares de Laia Parent, que va fer un càsting i que pot arribar molt lluny, també van creure en mi.

Diu que es va entestar en rodar al Berguedà...

Vaig pensar que al Berguedà, si tenia problemes, de seguida trobaria ajuda i, a més, es tracta de fomentar-hi els rodatges i donar a conèixer una terra maquíssima. Vaig mirar 27 cases per localitzar la casa ideal i, com que no existeix, és una combinació d'una habitació d'Avià, una de Berga i una de Malanyeu.

Van rodar el desembre del 2019. Com els va afectar el confinament?

Vam aprofitar per fer el muntatge a consciència, tot i que la comunicació era dificultosa. També van començar els efectes visuals, la banda sonora... però va arribar un moment que vam haver de parar. Per a un curt no cal un any de postproducció, però hi ha gent que encara ho ha passat pitjor.

Quin és el futur d'Herència

Tant l'ESCAC com jo provarem sort al màxim nombre de festivals. Veurem si algun l'agafa i obtenim algun premi. L'objectiu és que vegi el curt tanta gent com sigui possible i que vegin què sé fer. També volem fer una projecció al Berguedà, però no sé quan.

«Es pot fer cinema de qualitat en català»

El jove berguedà Eudald Corominas assegura que se sent «amb el deure i la responsabilitat de fer cinema en català» i remarca que, com ja va dir en l'estrena, «en qualsevol sector s'ha de defensar la llengua catalana, però és que en el cinematogràfic s'hi està morint». I recorda que la directora de l'Acadèmia Catalana del Cinema, Isona Passola, ja va dir que és el pitjor any per als films fets en català: només sis opten als premis Gaudí. Corominas admet que molts dels seus companys «prefereixen fer treballs en castellà, no sé si perquè creuen que poden arribar més lluny o se senten millor per expressar-se. Jo no depenia ni de la venda d'entrades ni de les productores, i he volgut demostrar que es pot fer cinema de qualitat en català».

«Herència», una història negra

El curt del berguedà Eudald Corominas és protagonitzat per Borja Espinosa (en el paper de l'enterrador, l'actor és conegut per Plats Bruts i nominat als Gaudí per El camí més llarg per tornar a casa), Pep Cruz (conegut per produccions com Mar i Cel o La memòria dels Cargols és Arturo, un home fort i enèrgic), Albert Pérez (que ha participat en sèries com Nit i dia, fa de capellà) i Laia Parent (debuta als 15 anys com la Sara, una nena que descobreix un assassinat).