L'escriptor, advocat i director escènic Josep Maria Loperena va morir ahir als 82 anys. Loperena va guanyar el 2004 la quarta edició del premi Joaquim Amat-Piniella de novel·la amb la seva primera obra La casa del fanalet vermell, quan el guardó el convocava Òmnium Cultural del Bages i l'editorial Columna, que publicava l'obra inèdita.

Nascut a Alguaire (Segrià) el 1938, va estudiar Filosofia i Lletres i Dret a la Universitat de Barcelona i va ser director de teatre les dècada dels 60 i 70. A finals dels 70 va deixar la direcció teatral i va dedicar-se a l'advocacia. Va col·laborar en diversos mitjans de comunicació i va publicar llibres de dret i assaig sobre teatre.

La seva obra més recent va ser la novel·la L'espia del violí (Efadós), que va coincidir amb la publicació de L'espia del Ritz (Columna) de Pilar Rahola, amb qui compartien el personatge de Bernard Hilda. Loperena va acabar interposant una querella criminal per plagi contra Columna, Rahola i el periodista manresà Jordi Finestres, responsable del reportatge sobre Bernard Hilda que la revista Sàpiens va publicar el 2003.