Un emotiu acte celebrat a la Casa de la Vila de Súria dissabte va recordar els 50 anys de la mort del poeta Salvador Perarnau, dins de les activitats commemoratives que es van iniciar el mes de desembre passat. Aquestes activitats continuaran en els propers mesos per seguir homenatjant i difonent la vida i l'obra de l'escriptor surienc, fill predilecte de la vila i mestre en gai saber.

L'acte s'havia de celebrar al cementiri municipal, davant de la tomba del poeta, però la pluja va obligar a traslladar-lo al pati interior de la Casa de la Vila. En aplicació de les mesures de protecció anticovid, l'assistència es va restringir a membres de la família Perarnau, representants institucionals i components de l'organització.

L'alcalde, Albert Coberó, i el renebot del poeta, Josep Perarnau, van fer una ofrena floral al peu de la placa que va ser instal·lada a l'interior de la Casa de la Vila l'any 1995, coincidint amb el centenari del naixement de l'escriptor surienc. L'acte el va presentar la periodista surienca Núria Balaguer, que va explicar que el record de Perarnau «ha anat posant llum i claror a molts moments de la vida cultural i cívica de la vila». Balaguer va afegir que, «com a comunitat, agraïm tot el talent i tota l'obra literària que Perarnau va dedicar al món, a la vida, a Catalunya i a Súria».

L'actriu surienca Marialba Esquius va recitar el poema Oració, amb el qual Salvador Perarnau va obtenir la Viola d'Or i Argent dels Jocs Florals celebrats l'any 1965 a París i el Mestratge en Gai Saber. En el transcurs de l'acte també es va estrenar la cançó que el jove músic surienc Xavier Peramiquel va compondre a partir del poema Oració a la Muntanya com a fruit d'un treball de recerca desenvolupat a l'institut Mig-Món. La peça la va interpretar la surienca Coaner Migueles amb l'acompanyament musical del mateix Xavier Peramiquel. L'acte es va retransmetre en directe pel canal de l'Ajuntament a YouTube, en el qual pot ser reproduït.