La reivindicació de la figura de Joan Carles Amat (1572-1642), fill de Monistrol de Montserrat i autor del primer tractat de guitarra del que es té constància a Europa, continua per diversos mitjans. El darrer és la publicació d'un conte infantil -Petita història de Joan Carles Amat (Ed. Mediterrània)- que ha il·lustrat la reconeguda dibuixant Pilarín Bayés a partir d'un text de Joan Puigdellívol. La intenció dels responsables de l'Associació Joan Carles Amat és fer un acte públic de presentació del llibret durant el proper Sant Jordi.

Tal i com explica Puigdellívol, president de l'associació, «la idea d'editar la Petita Història de Joan Carles i Amat neix en el context de la gestació del Festival Internacional de Guitarra Joan Carles i Amat, que Monistrol de Montserrat prepara en tribut al fill predilecte de la vila». El conte vol donar a conèixer la vida i la trajectòria d'Amat als més petits i és el número 330 de la col·lecció amb la que Bayés ha tractat la biografia de nombroses personalitats del país. «Estem davant d'un monistrolenc universal, injustament oblidat», afegeix Puigdellívol.

L'any 2022 es compliran 450 anys del naixement d'Amat, i amb aquest horitzó treballa a l'associació per muntar un Festival Internacional de Guitarra. En el camí cap a la consecució de tal fita, que vol oferir a la vila bagenca un conjunt de concerts de primer nivell, ja s'han dut a terme algunes activitats com l'itinerari musical del maig del 2019 en el que es van poder escoltar interpretacions en punts emblemàtics de la localitat.

El conte s'ha finançat amb un micromecenatge que va tenir 250 aportacions, i es pot adquirir a través del correu assoc.joancarlesamat@gmail.com.