La producció catalana Las niñas, opera prima de la saragossana Pilar Palomero, s'ha endut el premi Forqué al millor llargmetratge de ficció i/o animació en la 26a edició dels guardons cinematogràfics, que es consideren l'avantsala dels premis Goya. La pel·lícula trasllada l'espectador a un col·legi de monges de principi dels anys noranta i està rodada en castellà i català. Las niñas s'ha imposat a Adú, Akelarre i La boda de Rosa. Aquesta producció suma un nou èxit després de la Biznaga d'Or del Festival de Màlaga i la seva aclamada estrena a la Berlinale.

Els premis Forqué també han reconegut El año del descubri- miento, de Luis López Carrasco, com a millor llargmetratge documental; i en el nou apartat de les millors sèries de ficció han distingit Antidisturbios, que ja guanyat dos dels cinc premis als quals estava nominada.

En aquesta edició, la número 26, el premi al millor actor ha estat per a Javier Cámara pel seu paper a Sentimental, pel·lícula del director català Cesc Gay. El premi a la millor actriu ha estat pera Patricia López Arnaiz, pel seu treball a Ane. En l'apartat de sèries, s'han considerat com a millors interpretacions les de l'actor Hovik Keuchkerian, a Antidistur-bios; i les de l'actriu Elena Irureta, a Patria.

El premi al millor llargmetratge llatinoamericà ha estat per a la producció mexicana Nuevo Orden, de Mi-chel Franco. El guardó al millor curtmetratge s'ha entregat a Carlo d'Ursi per Yala. Finalment, Uno para todos, de David Ilundain, ha estat reconegut amb el premi pel foment de l'educació i els valors.

91 llargmetratges de ficció i animació, 73 llargs documentals, 104 curts, 20 pel·lícules llatinoamericanes i 39 sèries han participat en aquesta edició. Els premis, que reben el nom del director de cinema, guionista i productor José María Forqué (Saragossa, 1923-Madrid, 1995), els atorga l'Entitat de Gestió dels Drets dels Productors Audiovisuals (EGEDA).