L'escriptor cardoní Jordi Santasusagna (1971) va recollir ahir a la nit el 8è Premi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana de novel·la negra per la novel·la Porcs, un guardó que convoca cada any l'Ajuntament de la localitat del Maresme, l'editorial Alrevés i l'Associació en Negre, en el marc del festival Tiana Negra dedicat a la literatura de gènere policíac i criminal. La recompensa per a l'autor bagenc és la publicació de l'obra a càrrec del segell esmentat, el proper mes de setembre.

«Amb el títol remeto a diferents accepcions de la paraula», va indicar Santasusagna ahir a Regió7: «Així mateix, també em refereixo a aquests personatges que hi ha en tots els pobles, éssers solitaris, a vegades marginats, que tothom tolera mentre no molestin». L'autor reconeix que Porcs és «una història rural, fosca, amb drames personals que, si surten a la llum, provoquen greus conseqüèn-cies», afegeix l'escriptor cardoní.

La quarta novel·la de Santasusagna no va néixer amb vocació d'inscriure's en el gènere negre, però va trobar que s'hi adeia i es va presentar al Memorial Vehí, que l'any passat, en la setena edició, va quedar desert. El jurat, format per Anna Maria Villalonga, directora del Tiana Negra, Àlex Martín Escribà i Lluís Llort, va triar l'obra de Santasusagna d'entre les 36 que van respondre a la convocatòria, una xifra molt més alta que en ocasions anteriors. El trio avaluador va destacar que «es tracta d'una novel·la negra rural ambientada en diferents salts temporals, amb molta misèria humana i plena de llegendes de poble», així com «l'excel·lència de la prosa i la fluïdesa de la llengua que ofereix el text guanyador».

«La història està ubicada en un lloc imaginari, el poble de Matallops, sota la cinglera dels Urpins, però que jo situo al Berguedà», va apuntar Santasusagna. El nucli temporal de la narració és el 92 olímpic, però el relat avança endavant i enrere i arrenca a la guerra civil i la postguerra.

El protagonista «és un matador de porcs» a qui «la vida ha donat moltes castanyes». Curiosament, aquest personatge emergeix de la primera novel·la que Santasusagna va publicar, L'infern d'alabastre (2011), on hi tenia una presència merament testimonial.