Gironella va celebrar ahir l'acte central de la setmana dedicada a la memòria de les víctimes de l'Holocaust. Com l'any passat, el passeig de Cal Metre va ser l'escenari on els alumnes de l'Institut Pere Fontdevila van llegir fragments d'obres sobre la deportació de catalans als camps d'extermini de l'alemanya nazi.

L'acte el va obrir el regidor de Cultura del consistori, Lluís Vall, que va afirmar que «la memòria història no és una opció sinó una obligació», i que aquest tipus d'actes han de servir per «retornar la dignitat» a totes les persones que van perdre la vida als camps de concentració.

Per la seva banda, la directora de l'Institut Pere Fontdevila, Rosalía Muñoz, va llegir el manifest de l'associació «Amical de Mathausen», en el qual es recorden les principals teories que defensava el règim nazi i que van desembocar en l'assassinat de milions de persones.

En l'acte també van participar els professors de filosofia Mercè García i Xavier Valls, que van explicar l'origen d'aquestes jornades. La iniciativa sorgeix del projecte «Manresa-Mathausen», impulsat pel mateix Valls, i que s'ha exportat a la població berguedana. Ahir, però, un dels moments més emotius de la jornada va ser quan es van llegir els noms dels deu gironellencs assassinats pel nazisme.

La iniciativa es va estrenar l'any passat i enguany s'ha organitzat una setmana plena d'activitats per accentuar encara més la memòria sobre aquells fets. De fet, al mateix passeig de Cal Metre es pot visitar fins aquest diumenge l'exposició fotogràfica De Gironella a Mathausen, que fusiona la Gironella del franquisme amb el camp de Mathausen. També s'ha de destacar el recorregut que es farà diumenge per diversos escenaris de la Guerra Civil al municipi.