L'escriptora Alba Serrano ha guanyat el Premi de Literatura Eròtica no convencional, dotat amb 1.000 euros i convocat per Raig Verd i ForaDeNorma, amb 'Follar normal', un relat sobre el consentiment en les relacions sexuals. L'obra guanyadora, que s'ha imposat a més de 300 originals, explica la història d'una dona que, farta de relacions insatisfactòries, decideix mantenir sexe amb un home que acaba de conèixer. La condició que li posa és que res es doni per suposat i que tots dos es preguntin sobre el que els agrada i el que no. Els onze finalistes al guardó s'aplegaran en un recull sota el nom 'Sexe fora de norma. Literatura eròtica feminista' (Raig Verd) que, com l'obra guanyadora, es publicaran el 15 de març.

El recull amb els finalistes tracta temàtiques molt diverses enfocades des del feminisme, com el sexe a la vellesa, les fantasies eròtiques o els intercanvis de parella, entre altres. Els onze finalistes són 'Els peus d'en Goliat', de Francesc Ferrer Busquets; 'Tinderejar', de Montserrat González Cardús; 'Sand', de Gala Rodríguez; 'Les piles', de Lluís Planellas Giner; 'Ben aviat és al paradís', de Laura Sala Belda; 'Lletròfila: una fantasia sexual'; d'Òscar Arenas Larios; 'Cita amb l'amant', de Manelic; 'Tardes', de Bel Olid; 'Trobar el nord', de Gemma Nafria; 'Com estimar-te, Mar', de Laura Tomàs i 'L'ermita', de Maria Izquierdo.

Obrir la porta a relats desnormativitzats

La proposta, sorgida de ForaDeNorma, va néixer com recorda la seva directora, Sílvia Catalán, com un "concurs d'estar per casa". Ella, psicòloga de professió, va detectar que en la literatura actual hi faltaven relats eròtics "diferents", en què les dones s'hi poguessin sentir representades. "Hi ha una necessitat molt gran de posar l'erotisme i la sexualitat al lloc on toca, cal treure el tabú i ampliar la visió que tenim de les relacions sexuals, que en ple segle XXI és molt estreta", ha reflexionat en la roda de premsa d'aquest dijous.

Des de les dues editorials, Raig Verd i ForaDeNorma, s'ha destacat l'increment exponencial d'originals que han optat al guardó. El resultat, segons l'editora de Raig Verd, Laura Huerga, han estat uns guanyadors amb relats "equilibrats, on es toquen molts temes i que aposta per la diversitat", amb fórmules "diverses" d'entendre l'erotisme i la sexualitat. Amb tot, identifiquen encara "buits", com alguns textos que parlin de sexe entre homes.

Per Huerga, la iniciativa no pretén omplir "un buit amb un llibre", sinó incentivar l'edició d'aquest tipus de relats. "Literatura eròtica n'hi ha però hi falta espai per la literatura eròtica no convencional lluny de les relacions heteropatriarcals i des d'una mirada feminista", conclou.

L'aposta per trencar la "lògica de normalitat" és el camí que ha guiat el jurat del premi. Joan Lopez Rovira, un dels membres, ha explicat que no només cal més literatura eròtica no normativa, sinó que el què cal és "trencar amb la lògica de la normativitat". "Hem d'apel·lar a una realitat diversa i la literatura convencional s'ha de desnormativitzar. Més que omplir un forat el que fem és posar un peu a la porta perquè flueixi la normalitat", ha sintetitzat.