Les variacions Goldberg, de George Tabori, és una obra «ideal» per als plantejaments formatius del taller de teatre contemporani de l'Escola d'Arts Escèniques de Manresa (EAEM), explica Meritxell Calvo, la professora responsable. «M'interessa treballar-hi perquè va sobre el muntatge d'una obra, en la qual tota l'acció gira al voltant del director, que és considerat un Déu. Però les visions contraposades de Mister Jay, el director; i Goldberg, l'ajudant, posen en dubte el totpoderós, i el té de bo i de dolent», apunta.

La feina que han fet des del novembre per muntar l'obra els 13 alumnes de la primera promoció de l'EAEM -que cursen el segon i darrer curs- es podrà veure avui (19 h) a la Sala Petita del Kursaal. L'entrada és gratuïta, però l'experiència de l'audició de cant de la setmana passada fa preveure que «només vinguin els familiars dels actors que són de Manresa», segons el director del centre, Albert Ruiz. Coses del confinament municipal.

Calvo insisteix als alumnes que ara, quan es formen, «no han de tenir por d'experimentar, perquè van amb xarxa», i reconeix que aquest grup la segueix: «es llancen a la piscina en tot el que els proposem». En aquest treball en procés (d'uns dos mesos, similar al món professional), el text de Les variacions Goldberg «va perfecte per exercitar postures corporals, coreografies...». I aprenen que personatges que «s'allunyen de la nostra ideologia, també s'han de defensar».

L'Escola d'Arts Escèniques de Manresa, que va estrenar-se el setembre del 2019 i és l'única que té la seu en un teatre, va canviar l'any passat el currículum per fer en format virtual les classes teòriques i va ser un dels centres pilot que ja va fer classes presencials al juny. Aquest curs han començat els estudis 8 alumnes més (de Reus, de la Seu d'Urgell...) i es preveu que la inscripció augmenti el curs que ve.

La primera fornada d'estudiants de l'Escola d'Arts Escèniques de Manresa és format per Alba Ponsa Estelrich, Aina Mellado Contreras, Janaina Santana Cetro, Alma Moreno López, Berta Martínez Domínguez i Pol Bastida González, de Manresa; Pau Llordella Pinedo, d'Olesa de Montserrat; Cristina Ortiz Martínez, de Sant Vicenç de Castellet; Judit Colilles Cervera, de Solsona; Judit Pulido Molina, de Berga; Marc Lago Doblas, de Terrassa; Paula Marquez Tejado, de Sallent; Judit Ribera Pujantell, de Gironella. Meritxell Calvo, professora del taller de teatre contemporani afirma que, després del confinament del curs passat, «tenen molta energia estancada, que necessiten fer explotar. Són un grup molt ben avingut i els uneix les ganes de tirar endavant projectes».